Száznyolcvan fokos fordulat az olasz belpolitikában

 

Megnyíltak az olasz kikötők a migránsok előtt. A baloldali olasz kormány szembefordult a választókkal, inkább brüsszeli kottából játszik.

Nyáron még zárva voltak a kikötők a migránshajók előtt, az NGO-hajók szabályszegő kapitányait őrizetbe vették, a hajókat elkobozták, bírságot szabtak ki. Mióta azonban az 5 Csillag Mozgalom segítségével a baloldal vette át az irányítást, újra aktív a Földközi-tengeri útvonal, és

megnyíltak Olaszország kikötői az illegális bevándorlók előtt.

Szeptember 10-én lépett hivatalba az olasz Demokrata Párt és az 5 Csillag Mozgalom tagjaiból álló új kormány, Giuseppe Conte vezetésével, és négy nap múlva már több mint 80, Afrikából érkező illegális bevándorlót tehetett partra az SOS Mediterranee migránshajója Lampedusában.  Nemrég ugyanez a hajó már több mint 180 migránst hozott Messina kikötőjébe.

Az olaszok nagy része nem ért egyet a kormány döntésével - nem véletlen, hogy az illegális bevándorlás ellen küzdő volt belügyminiszter, Matteo Salvini és pártja, az Északi Liga a legnépszerűbb politikai erő a mediterrán országban.

Salvini ellenzékben harcol azért, hogy előrehozott választásokat tartsanak, ahol érvényre juthat az olasz nemzet akarata. Emellett a Liga továbbra is azt az elvet vallja, hogy aki nem hajlandó elfogadni az európai szokásokat, annak nincs helye a kontinensen.

„Ha burkába akarod öltöztetni a lányodat, vagy a feleséged, menj vissza a hazádba, és ott megteheted. De az én hazámban nem. Ez szabad ország, ahol tiszteletben kell tartani a szabadságjogainkat” – mondta a jobboldali politikus.

Új szavazókat is hoz a bevándorlás

„Európának szüksége van a bevándorlókra. Hányszor hallottuk ezt a mondatot a utóbbi négy évben?” – tette fel a kérdést Bende Balázs külpolitikai szerkesztő az M1 Világ című műsorában.

Jean Claude Juncker, Frans Timmermans, Dmitrisz Avramopulosz, Angela Merkel. Gyurcsány Ferenc. Ők valamennyien

többször is kijelentették azt, hogy Európának, Magyarországnak szüksége van a bevándorlókra, „sőt jól is járnak a messziről jött emberek befogadásával”.

„Hallottunk mindenféle magyarázatot. Kell a munkaerő, nincs elegendő szakképzett munkavállaló Nyugat-Európában. A demográfiai hanyatlást csak a bevándorlás oldhatja meg, ezt is mondják a migrációpártiak” - hangsúlyozta a szakértő.

Amit azonban egyszer sem mernek bevallani, az az, hogy szavazókra van szükségük. Az elmúlt két évben az Európában tartott választások szinte mindegyike azt mutatta, hogy erősödnek a nemzeti, határozottan bevándorlásellenes pártok.

„Noha a legtöbb nem jutott kormányra, de jelenleg már komoly ellenzéki szerepet tudnak vállalni, és csak idő kérdése, hogy mikortól lesznek megkerülhetetlen politikai tényezők” - tette hozzá.

Azt a bevándorláspárti erők is tudják, hogy az Európai Egyesült Államok nemzettelen, gyökértelen, identitás és közös hit nélküli utópiájára még akár évtizedeket is várni kell.

Legalább annyit, amíg sikerül elegendő migránst betelepíteni valamennyi uniós tagállamba, akik biztosan nem szavaznak majd a nemzeti pártokra. Inkább adják a voksaikat azokra, akik nem tesznek különbséget illegális bevándorló és adófizető állampolgár között.

Idő kérdése az új választás

Az új baloldali olasz kormány azonban türelmetlen. Nem véletlen, alig néhány hónap van már csak hátra egy esetleges előre hozott választásig. Elemzők szerint jövő év első felében szinte biztosan ismét az urnákhoz kell járulniuk az olaszoknak.

Hiába sikerült tehát az uniós bürokraták segítségével, politikai trükkökkel, a szavazók megkerülésével kipenderíteni a kormányból Matteo Salvinit és a Ligát, az újabb voksolást biztosan a volt belügyminiszter és pártja nyerné meg.

Giuseppe Conte a kikötők megnyitásával elsősorban Brüsszel és a bevándorláspárti erők hosszú távú terveit szolgálja ki. Ez viszont nem hoz neki szavazatokat.

Vagyis az eredetileg rendszerellenes - divatos szóval anti-establishment - párt ismét a protesztpártok legnagyobb és leghangosabb szavazóbázisához fordult, a fiatalokhoz. Ők pedig minden felmérés szerint szinte biztosan oda húzzák az ikszet, amelyik párttól megkapták a szavazati jogot.

A baloldali olasz kormány tehát ismét nem az ország érdekeit nézve politizál, csak saját kicsinyes hatalmi ambícióit tartja szem előtt, még ha ez az olasz nép akaratával szöges ellentétben áll is – hangzott el az adásban.