Pompeo: a kongresszus zaklatta a külügyminisztérium munkatársait

 

Az amerikai kongresszus visszaélést követett el azzal, hogy közvetlenül vette fel a kapcsolatot a külügyminisztérium munkatársaival, és zaklatta őket, olyan dokumentumokat próbálva megszerezni tőlük, amelyek a tárcához tartoznak - jelentette ki szombaton athéni látogatásán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos vádemelés (impeachment) ügyével kapcsolatban.

„Tiszteletben tartjuk a törvényt és át fogunk adni minden szükséges dokumentumot, de időre van szükségünk, hogy bizonyos iratokat megtaláljunk” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a tárca már részben reagált az amerikai elnök elleni alkotmányos vádemeléshez szükséges vizsgálatokat folytató képviselőházi bizottságok dokumentumok iránti kérelmére.

„Az amerikai külügyminisztérium a múlt éjszaka levelet küldött a kongresszusnak, ami az első válaszunk a dokumentumok iránti kérelemre” – mondta Pompeo.

A demokrata többségű alsóház külügyi, hírszerzési és ellenőrzési bizottságai Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi, nagy vihart kavaró telefonbeszélgetés ügyében vizsgálódnak.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője mutatja a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július végi telefonbeszélgetésének leiratát a sajtó képviselőinek Washingtonban 2019. szeptember 26-án.  (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Egyes vélemények szerint az amerikai elnök ugyanis nyomást gyakorolt Zelenszkijre annak érdekében, hogy Ukrajnában induljon vizsgálat a demokraták jelenleg legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa, a korábban alelnökként az Egyesült Államok Ukrajna-politikáját alakító Joe Biden és egy ukrán gázipari vállalat igazgatótanácsában helyet foglaló fia, Hunter Biden ukrajnai tevékenységével kapcsolatban.

A 2020-as újraválasztásáért küzdő Trump ezzel hivatali visszaélést követett el a demokraták szerint, mert Bidenék lejáratásának céljából saját javára használta fel az elnöki hatalmat. A Trumppal szembeni vádak kiegészülnek azzal, hogy az elnök katonai segélyek visszatartásával próbált meg nyomást gyakorolni Ukrajnára.

A Fehér Ház egy egyelőre ismeretlen bejelentő panasza nyomán nyilvánosságra hozta Trump és Zelenszkij július 25-ei telefonbeszélgetésének vázlatos leiratát, a képviselőházi bizottságok azonban további, részletes információt követelnek. Pompeo egyébként elismerte, hogy hallotta a beszélgetést.

Az impeachmenthez szükséges vizsgálatokat folytató képviselőházi bizottságok helyi idő szerint péntek este közölték, hogy idézést küldtek a Fehér Háznak a telefonbeszélgetés ügyében, az után, hogy lejárt a Fehér Ház számára adott határidő a telefonbeszélgetéssel kapcsolatban kért információk önkéntes átadására, és az elnöki hivatal nem tett eleget a bizottsági kérésnek. Pompeót is beidézték pénteki határidővel.