Folytatódtak a tüntetések Hongkongban

 

A kormányzatellenes tüntetések során a tömegközlekedési eszközökben keletkezett károk miatt felfüggesztette szolgáltatását szombaton a hongkongi metró (MTR).

A korlátozás kiterjed a repülőtérre vezető gyorsvasútra is. A közlekedési vállalat egyben élesen elítélte a tüntetők előző napi törvénytelen és felelőtlen cselekedeteit, azt, hogy barbár módon megrongálták a társaság járműveit, illetve megtámadták azok kezelőszemélyzetét.

Lángokban áll a Causeway Bay metróállomás bejárata, amelyet kormányellenes tüntetők gyújtottak fel Hongkongban 2019. október 4-én.  (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

A tüntetők törtek-zúztak a metróállomásokon, felgyújtották az egyik állomás bejáratát, majd élőláncot alkottak akadályozandó a kiérkező tűzoltók munkáját. A társaság nem közölte, hogy mikor indul be ismét a közlekedés az MTR hálózatában.

A különleges közigazgatási területen pénteken azután törtek ki heves összecsapások, hogy Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette: tilos lesz az arcot eltakaró maszkot viselni az illegális és engedély nélküli tüntetéseken. Tiltakozók gyújtópalackokat dobáltak, barikádokat emeltek és kirakatokat törtek be.

Néhány nappal korábban, kedden, a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján a tüntetők több helyszínen összecsaptak a rohamrendőrökkel. Aznap több ezren vonultak az utcákra azt követelve a Kínai Kommunista Párttól, hogy „adja vissza a hatalmat a népnek”.

A városban hónapok óta tüntetnek az erősödő kínai befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve.

Carrie Lam: Igazolt rendkívüli intézkedések

A pénteki, éjszakába nyúló tüntetések és az „extrém erőszak” fényében igazoltnak látja Hongkong kormányzója a rendkívüli intézkedések alkalmazását. Szombaton közzétett videoüzenetében Carrie Lam elítélte a nagyobb demokráciát követelő „felkelők” általi erőszakot, és arról beszélt, hogy a lakosság „meg van rémülve”.

A kormányzó előző nap bejelentette, hogy szombattól tilos lesz az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken. A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időszakból származó jogszabályra hivatkozva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint ötven éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva rendkívüli intézkedéseket foganatosítsanak.

A lépés erőszakba torkolló tüntetésekhez vezetett a hónapok óta tartó belpolitikai válságban. A demonstrálók jelentős károkat okoztak a metróban, amely teljes egészében le is állt. A rendőrök megsebesítettek egy 14 éves fiút a tüntetők tömegében, a demonstrálók üzleteket és metróállomásokat gyújtottak fel az éjszakába nyúló tüntetéseken.

Carrie Lam szerint a „felkelők” radikális viselkedése „rendkívül sötét éjszakába” taszította Hongkongot, „félig lebénítva” a társadalmat. A kormányzó hozzátette, a „szélsőséges erőszak egyértelműen bizonyította, hogy Hongkong közbiztonsága nagy veszélyben van”. és ez volt az oka a rendkívüli intézkedések elrendelését lehetővé tévő jogszabály alkalmazásának.

A Kínához tartozó városban április óta tüntetnek az erősödő pekingi befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve.

A tüntetések miatt szombaton egész nap zárva maradt a naponta ötmillió utast szállító metró, valamint több bevásárlóközpont és szupermarket sem nyitott ki.