Százmillió eurót ad a Notre-Dame újjáépítéséhez a Pinault-család

 

Francois Pinault bretagne-i mecénás és a fia, Francois-Henri megállapodást írt alá kedden Michel Aupetit párizsi érsekkel, amelyben 100 millió euró (33,48 milliárd forint) értékben állapították meg a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésre szánt adományukat.

Francois Pinault az aláírási ceremónia előtt tréfásan kijelentette: „Sajnálom, érsek úr, otthon felejtettem a csekk-könyvemet”.

„Április 15-én este tizenegy órakor néztük a lángoló székesegyházat, egyeztettünk, és döntöttünk erről az adományról” – mondta a mecénás, hangsúlyozva, hogy azért hagyott fel az ilyen ügyeknél szokásos diszkrécióval, hogy másokat is hasonló lépésre késztessen.

Az egyebek mellett a Kering konszernt is birtokló Pinault-család által kifizetendő 100 millió eurót a Notre-Dame Alapítvány kapja, akkor is, ha a helyreállítás a korábbinál kevesebbe kerülne – közölte. Az összegeket az alapítvány igényei szerint folyósítják.

Június 20-án már átutalták az első 10 millió eurós részletet az alapítvány kérésére a épület biztosítási munkálataira. A Notre-Dame Alapítvány április 12. és szeptember 30. között összesen 380 millió eurót kapott – ennek egy részét már ténylegesen megkapta, mások még ez után folynak be.

Aupetit érsek, az alapítvány elnöke a helyreállításhoz szükséges összeggel kapcsolatos kérdésekre elmondta: „meg kell várni a tavaszt, hogy tudjuk, mennyi ideig fog tartani és mennyibe fog kerülni”.

Negyvenhatezer magánember, 168 cég és 29 francia és külföldi közintézmény 36 millió eurót fizetett be az alapítvány pénztárába. Hetente mintegy 140 adomány érkezik. A múlt héten Bernard Arnault milliárdos, számos divatmárka tulajdonosa írt alá hasonló megállapodást 200 millió eurós adományról.

Gazdag családok, cégek és magánemberek több mint 850 millió eurós adományt ígértek. A nemzeti adományozás keretében három alapítvány – az Örökség Alapítvány, a Notre-Dame Alapítvány és a Franciaország Alapítvány –, valamint a Nemzeti Műemlékek Központja – szervezi a hivatalos állami gyűjtést.