Megállapodott négy uniós tagállam a tengeren felvett migránsok elosztási mechanizmusáról

 

Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról – jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter.

A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Christophe Castaner francia, Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja, Michael Farrugia máltai, Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere és Horst Seehofer német belügyminiszter közös sajtótájékoztatója (Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina)

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most született megállapodás időben korlátozott és a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és „vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben”.

„Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (…), amely Olaszországon és Máltán segít” – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben.

Seehofer szerint ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérők elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban részt vevő tagállamok számától függ. „Ez utóbbi a kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni” – fűzte hozzá a német tárcavezető.

Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy Németország befogadja a tengeren kimentett migránsok negyedét Olaszországból. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, de Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.