Tiltakoztak a Brexit ellen a Spanyolországban élő britek

 

Több mint száz Spanyolországban élő brit állampolgár vonult utcára tiltakozásul a közelgő Brexit ellen vasárnap Málaga városában.

Az egybegyűltek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy vajon milyen jövő vár rájuk a rendezetlen, megállapodás nélküli kiválás esetén, továbbra is jogosultak lesznek-e ingyenes egészségügyi ellátásra, oktatásra, és mi történik a nyugdíjaikkal.

Beszéltek arról, hogy úgy érzik, hazájuk egyszerűen megfeledkezett róluk ebben a helyzetben, és akadt, aki úgy vélte, Spanyolország többet tett érte, mint hazája.

Többen viseltek Stop Brexit! feliratú pólót, spanyol, brit és uniós zászlókat lengettek és transzparenseken fogalmazták meg tiltakozó üzeneteiket.

Andalúziában 50 ezer, Spanyolországban 300 ezer brit állampolgár él hivatalosan, de valós számuk ennél jóval több lehet. A kellemes klímájú, déli spanyol tengerparti városok népszerű célpontjai a letelepedni vágyó főként nyugdíjas briteknek.

A spanyol kormány több alkalommal igyekezett megnyugtatni őket, hogy eddigi jogaikat maradéktalanul biztosítani kívánja azután is, hogy Nagy-Britannia távozott az Európai Unióból.

Az alapvető cél, hogy egyetlen brit vagy spanyol állampolgár se maradjon védtelen” – mondta még márciusban Josep Borrell spanyol külügyminiszter, miután a kabinet elfogadott egy úgynevezett készenléti tervet egy rendezetlen Brexit esetére.

Eszerint például Spanyolországban 2020 végéig a brit állampolgárok eddigi tartózkodási engedélyei érvényben maradnának, és csak azt követően kellene más kategóriájú személyazonosító kártyát igényelniük, immár nem közösségi állampolgárként.

A spanyol kormány a viszonosság elvét várja el a brit kormánytól, és ennek alapján biztosítaná továbbra is a hozzáférést az egészségügyi ellátásokhoz.

Az állampolgári jogok mellett az intézkedések kiterjednek a kereskedelmi, pénzügyi, vámügyi, jogi és igazságügyi együttműködésekre is Spanyolország és Nagy-Britannia között.

A címlapfotó illusztráció.