A támadás után erősebb a szaúdi olajvállalat, mint valaha

 

A Saudi Aramco állami olajvállalat a múlt szombati támadást követően erősebb, mint valaha – hangoztatta szombaton a cég dolgozóinak írt üzenetében a szaúdi vállalat elnök-vezérigazgatója. Amín Násszir a szeptember 23-i állami ünnep alkalmából írt a Saudi Aramco 70 ezer munkavállalójának.

„A Saudi Aramcót elpusztítani hivatott lángok a támadók szándékaitól eltérő hatást váltottak ki: egységbe kovácsolták mindannyiunkat, hogy gyorsan és magabiztosan talpra álljunk, és a Saudi Aramco erősebb, mint valaha” – írta Násszir.

A cég Abkaikban található monstre létesítményét szeptember 14-én érte eddig tisztázatlan eredetű légitámadás, amely jelentősen visszavetette az ország kőolajiparát. A támadás elkövetőiként a szaúdi vezetésű arab koalíció ellen harcoló jemeni húszi lázadók jelentkeztek, ám Rijád szerint a csapás mögött valójában legnagyobb térségbeli ellenlábasa, Irán áll.

Az Egyesült Államok egyértelműen Iránt tette felelőssé, és háborús cselekménynek minősítette a légitámadást. Irán tagadja, hogy köze lenne a történtekhez, és az iráni külügyminiszter figyelmeztetett: ha országát támadás éri, az totális háborúhoz fog vezetni.