Százhat évesen elhunyt a holokauszt legidősebb osztrák túlélője

 

Százhat évesen elhunyt a holokauszt legidősebb osztrák túlélője, a salzburgi Marko Feingold – jelentette be pénteken a helyi zsidó közösség.

A hat év alatt négy haláltábort megjárt férfi tüdőgyulladásban halt meg csütörtökön.

A besztercebányai születésű Feingold az osztrák főváros Leopoldstadt nevű negyedében nőtt fel. Az anschluss után a nácizmus elől Csehországba menekült, de a Gestapo 1939-ben Prágában letartóztatta, és ezzel megkezdődött hat éven át tartó kálváriája, amelynek során megjárta az auschwitzi, a neuengammei, a dachaui és buchenwaldi koncentrációs tábort.

Mint később elmesélte, amikor megérkezett Auschwitzba, azt mondták neki, hogy legfeljebb három hónapja van hátra. Két és fél hónap múltán valóban ereje végére ért, életben maradását csak annak köszönheti, hogy sikerült csatlakoznia foglyok egy csoportjához, amelyet átszállítottak egy másik ausztriai lágerba, Neuengamméba. Megjárta Dachaut és Buchenwaldot is, ez utóbbiban megmenekülését kőműves szakmájának tulajdonítja.

A háború után Salzburgban telepedett le, ahol sikeres divatáruüzletet nyitott és a helyi zsidó közösség vezetője lett. Fáradhatatlan aktivistaként élete végéig előadásokat tartott fiataloknak az általa átéltekről. Tavaly azt mondta az AFP-nek, hogy összesen félmillió ember előtt beszélhetett. Többször is hangoztatta, hogy számára "a legrosszabb demokrácia is jobb a legjobb diktatúránál".

Amikor a háború végén Ausztria lezárta határait a Palesztinába tartó zsidók előtt, Feingold 100 ezer túlélőnek segített átjutni az osztrák-olasz határon - idézi fel a halálhír kapcsán az ANSA olasz hírügynökség.

Előbb a Brenner-hágón kísérte át az embereket azzal, hogy internált olaszoknak adta ki őket, amikor pedig ez a kiskapu is bezárult, a Tauern-hegységben, egy saját maga kitaposta ösvényen csempészte át az embereket Olaszországba, ahol a kivándorlók hajóra szállhattak Palesztina felé. Az Alpine Peace Crossing évente békemenettel emlékezik meg erről a szöktetési akcióról.