Megmutatja féltve őrzött kincseit a spanyol Alba főnemesi család – VIDEÓ

 

Évszázadok alatt összegyűjtött, féltve őrzött műkincseit mutatja meg a közönségnek a spanyol Alba főnemesi család, amely madridi palotájának egy részét múzeumként látogathatóvá tette. A világ egyik legnagyobb magángyűjteményében Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco és Tiziano festményi láthatók.

Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok láthatók, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak.

A 18 ezer darabos könyvtárban olyan különlegességek találhatók, mint a Don Quijote első kiadása 1605-ból, az Alba család bibliája, amely az első spanyol nyelvű bibliák egyike 1430-ból, az egykori spanyol uralkodó, katolikus Ferdinánd végrendelete, az első Amerikáról készült térkép 1492-ből és Kolumbusz Kristóf leveleinek jelentős része.

Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát hárommilliárd euróra becsülik.