A bihácsiak szerint egy rémálom, ami a településükön történik

 

A közbiztonságra panaszkodó emberekkel, a gyerekeiket féltő, elkeseredett szülőkkel és szinte tehetetlen rendőrökkel találkozott az M1 stábja Bihácson. Csütörtökön újabb gyilkosság történt a bosnyák városban, szíriai és pakisztáni bevándorlók között tört ki tömegverekedés. Egy 19 éves férfi meghalt. A bihácsi befogadótábor már megtelt, több százan a városban élnek az utcákon és elhagyott épületekben. Azóta vált kritikussá a helyzet ismét a Balkánon, hogy a nyár közepén ugrásszerűen megnőtt a bevándorlók száma a török–görög határon – közölte az M1 Híradója.

Az M1 stábja pénteken az egyik bosnyák migránstáborban járt, ahol újabb gyilkosság történt. Bihácsnál szíriai és pakisztáni bevándorlók verekedtek össze, és egy 19 éves férfit agyonszúrtak. A Híradónak a környékbeliek azt mondták, hogy félnek a migránsoktól.

A bihácsi befogadótáborok már megteltek, több százan a városban élnek az utcákon és elhagyott épületekben. Bihácson folyamatosan keresik a megoldást a helyzetre, szombat délután már a sokadik lakossági fórumot tartják a rendőrség és a helyi hatóságok részvételével.

Időközben csaknem háromszáz migránst, köztük gyerekeket menekítettek ki két épületből csütörtökön a görög fővárosban, Athénban a rendőrök. Az illegális bevándorlók évekkel ezelőtt foglalták el az üresen álló házakat. Az egyenruhások fegyvereket és lőszereket is találtak.

A migránsokat buszokkal szállították a rendőrségre, ahol nyilvántartásba vételük után befogadó központokba szállítják őket. Görögországba folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók.

A Törökország és az Európai Unió között 2016 tavaszán létrejött migrációs egyezmény óta nem volt példa olyan tömeges mértékű bevándorlásra, mint a héten. Kedden, egy nap alatt 791 illegális bevándorló érkezett a görög szigetekre, szerdán majdnem ötszáz új érkezőt jelentettek.

Mivel a befogadótáborok továbbra is túlzsúfoltak, szakértők szerint a görög hatóságok várhatóan ismét átviszik majd a táborlakók egy részét a szárazföldre, akik így elindulhatnak az Európai Unió belseje felé.