Agyevő amőba támadta meg egy kislány szervezét

 

A 10 éves Lilyt a Whitney-tóban úszva támadta meg a baktérium a munka ünnepének hétvégéjén, szeptember 2-án. A kislány állapota nagyon gyorsan romlott.

Pár napra rá a texasi kislány erős fejfájással küzdött, amit nagyon gyorsan láz is követett – derül ki Lily támogatására létrehozott Facebook-oldalon. A szülei először vírusos fertőzésre gyanakodtak, és elvitték a lányukat a családorvoshoz. Akkor kezdtek nagyobb bajra gyanakodni, amikor Lilynél alvásproblémák is jelentkeztek.

Egy idő után már összefüggően sem tudott beszélni. Ekkor döntött úgy a család, hogy beviszik a kislányt a sürgősségi osztályra, ahonnan átszállították őt a Cook Gyerek-egészségügyi Rendszer egyik kórházába, ahol diagnosztizálták az agyevő amőbát Lily szervezetében –olvasható a CNN cikkében. 

Ez minden szülő rémálma! Egyszerűen nem értjük, miért pont Lilyvel történik meg ez, amikor több más gyerek is fürdött vele egyidőben a tóban” – mondta Lily nagynénje.

A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központjának jelentéséből kiderül, hogy ez a típusú amőba egy olyan egysejtű élő organizmus, ami melegebb vizű folyókban és tavakban lelhető fel. Az emberi szervezetbe az orron át kerül be, onnan vándorol fel az agyba, ahol elpusztítja az agyszöveteket.

Az USA-ban 2009 és 2018 közt 34 hasonló esetet regisztráltak. A fertőzést mindössze négy ember élte túl a száznegyvenöt ismert beteg közül 1962 és 2018 közt.

Crystal Warren, a kislány nagynénje elmondta, Lily lesz az ötödik, aki túléli a fertőzést, hiszen jól halad a felépülése.

A címlapfotó illusztráció.