Rijádban hajtaná végre elsődleges részvénykibocsátását a Saudi Aramco

 

A Saudi Aramco szaúdi állami olajcég első körben a rijádi Tadawul tőzsdén hajtaná végre tervezett elsődleges részvénykibocsátását, méghozzá két ütemben.

A The Wall Street Journal jól értesült forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a Saudi Aramco vezetése még az idén a rijádi tőzsdén helyezné el a cég részvényeinek egy százalékát és további egy százalékot ugyanitt 2020-ban.

A szaúdi vállalat azt tervezi, hogy később további mintegy három százaléknyi részvénycsomagot egy vezető külföldi tőzsdén bocsátana ki, a legesélyesebbek között van London, New York, Hongkong és Tokió. Az Aramco azzal számol, hogy a cég piaci tőkeértéke mintegy 2000 milliárd dollár. A szakértők ezt túlzónak tartják, szerintük a tényleges tőkeérték közelebb áll az 1500 milliárd dollárhoz.

A szakértők becslését alapul véve az idei évre tervezett 1 százaléknyi részvény piacra dobása 15 milliárd dollár bevételt adna a cégnek, ami a legnagyobb szaúdi részvénykibocsátás lenne. Tíz év alatt az Aramco 49 százalékát tervezik tőzsdére vinni. Az Aramco részbeni privatizálásával finanszíroznák a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő.

A Saudi Aramco összbevétele január-júniusban 163,88 milliárd dollár volt, 2,27 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az adózott eredmény 11,55 százalékkal, 46,89 milliárd dollárra mérséklődött.

Összehasonlításképpen a világ legnyereségesebb tőzsdén jegyzett társasága, az amerikai Apple 31,5 milliárd dollár profitot termelt üzleti évének első hat hónapjában. A nagy olajipari vetélytársak közül az Exxon Mobil mintegy 5,5 milliárd dollár, a Royal Dutch Shell pedig 8,8 milliárd dollár nyereséget ért el az első fél évben.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első fél évben napi átlagban 13,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű  szénhidrogént termelt ki, ennek háromnegyed része, 10 millió hordó volt nyersolaj.

A címlapfotó illusztráció.