Elefántok okoztak sérüléseket több embernek Srí Lankán

 

A dél-ázsiai szigetország adminisztratív fővárosában, Kóttéban rendezett szombat esti ünnepségről közzétett felvételen az látható, amint az egyik állat hirtelen futásnak ered a tömegben. A megrémült emberek szétszélednek, néhányan közülük a menet elején haladó másik állathoz futnak, amely ugyancsak futni kezd. A videón látszik, ahogy a díszes palástba öltöztetett elefánt hátán ülő férfi leesik, és majdnem agyontapossa az állat.

Két helyi kórház munkatársai hétfőn elmondták, hogy tizennyolc sérültet kezeltek a felvonulást követően, közülük tizenhatot már haza is engedtek. A bent maradó két sérült egyikét hasi károsodás gyanúja miatt tartják megfigyelés alatt, míg a másikat fülsérüléssel kezelik.

A díszbe öltöztetett elefántok szerves részei a buddhista felvonulásoknak Srí Lankán. A vagyonos családok tulajdonában lévő állatok gazdáik jólétét szimbolizálják, és gyakran adják kölcsön őket az országszerte zajló felvonulásokra. Néhány buddhista templomnak saját elefántjai vannak.

Múlt hónapban egy csont soványra fogyott hetvenéves nőstényelefántról készített felvételek keltettek felháborodást a szigetországban. A Save Elephant Foundation szervezet szerint a Tikiri nevű állat egyike volt annak a hatvan elefántnak, amelyeket tíz egymás követő estén át dolgoztattak egy buddhista fesztiválon Kandyban. Tikiri testét díszes lepellel fedték el, hogy ne tűnjön fel a soványsága.