Áder János a georgiai ortodox egyház vezetőjével találkozott

 

Őszentsége II. Illés katolikosz pátriárkával, a georgiai ortodox egyház vezetőjével találkozott Áder János államfő pénteken Tbilisziben, háromnapos hivatalos útja zárásaként.

II. Illés katolikosz pátriárka, a georgiai ortodox egyház vezetője fogadja Áder János köztársasági elnököt tbiliszi rezidenciáján 2019. szeptember 6-án. Az államfő mellett felesége, Herczegh Anita és Horváth Viktória, Magyarország tbiliszi nagykövete (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

II. Illés katolikosz pátriárka, a georgiai ortodox egyház vezetője fogadja Áder János köztársasági elnököt tbiliszi rezidenciáján 2019. szeptember 6-án. Az államfő mellett felesége, Herczegh Anita és Horváth Viktória, Magyarország tbiliszi nagykövete
(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A köztársasági elnök a látogatáson történelmi tettként értékelte a társadalmi kérdésekben is igen aktív pátriárka cselekedeteit, amelyekkel hozzájárult országa függetlenségének kivívásához, a béke megteremtéséhez, valamint a nemzet gyarapodásához.

A magyar államfő példaértékű és követendő kezdeményezésnek tartotta azt, ahogyan II. Illés gyermekvállalásra buzdítja a híveket. A pátriárka vállalta, hogy minden család harmadik gyermekét személyesen kereszteli meg és vállalja a keresztapaságot.

A georgiai egyházfő elmondta: már 50 ezer keresztgyermeke született.

A pátriárka köszönetet mondott az országa mezőgazdaságának nyújtott magyar segítségért, valamint a cserediákoknak nyújtott tanulási lehetőségekért.

A címlapfotó illusztráció.