Mintegy negyvenmillió forint adományt gyűjtöttek Srí Lanka-i rászorulóknak

 

Mintegy negyvenmillió forint adomány gyűlt össze a Srí Lankán húsvétkor elkövetett terrortámadásban meghalt áldozatok hozzátartozóinak segítésére és a templomok helyreállítására – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPT) titkársága.

A közleményben azt írták, a titkárság állandó tanácsa által meghirdetett akcióban összegyűjt adományt a colombói érsekségen keresztül juttatták el a rászorulóknak.

Az adomány részét képezi a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által Magyarország nevében felajánlott 11 millió forint gyorssegély is – tették hozzá.

Hangsúlyozták, a Magyar Katolikus Egyház és a Külgazdasági és Külügyminisztérium a támogatással szolidaritását fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. „Köszönjük paptestvéreink, a hívek és minden jó szándékú ember nagylelkű adományát, amelyeken keresztül segíteni tudtuk ott élő testvéreinket” – fogalmazott az MKPT.

A közlemény szerint Malcolm Ranjith, Colombo érseke köszönőlevelében arról biztosított, hogy a felajánlott összeget az érintettek megsegítésére fordítják.

Az április 21-én reggel elkövetett terrortámadás kifejezetten keresztények ellen irányult.  Srí Lanka lakosságának körülbelül hét százaléka keresztény, legnagyobb részük katolikus vallású.