Kiszámíthatatlanul, búgócsigához hasonlatosan keresi az útját a hurrikán

 

Kettes erősségűre csökkent a karibi térségen végighaladó Dorian hurrikán ereje helyi idő szerint kedden délelőtt, és a Bahamáktól lassan elmozdult Florida felé. A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ jelentése szerint a hurrikán széllökéseinek ereje ugyan csökkent, de a viharzóna szélesedett. Viszont olyan lassan mozog, hogy a szakemberek nem számítanak arra, hogy szerda hajnalnál előbb eléri az Egyesült Államok délkeleti partvidékét.

A 60-as években volt utoljára ehhez hasonlóan furcsán viselkedő hurrikán. Attól tart mindenki, hogy egyszer csak hirtelen elindul az amerikai partok felé. A Bahamákon öt halálos áldozatot követelt a vihar, de nagyon sokan eltűntek. Az eltűnteket rádiós élő adásban keresik hozzátartozóik.

Nőhet a halálos áldozatok száma

Iram Lewis, bahamai parlamenti képviselő a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kedden elmondta: arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik. „Sok helyre változatlanul nem tudnak eljutni a mentőegységek, az emberek a háztetőkön várják a segítséget” – fogalmazott a képviselő. Néhány helybéli már kimerészkedett az elöntött utcákra is.

Eközben az Egyesült Államok keleti partvidékének vihar fenyegette államaiban változatlanul nagy a készülődés. Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina után Virginia államban is

rendkívüli állapotot hirdettek.

Floridában már hétfőn zárva voltak a repülőterek, kivéve az orlandói nemzetközi légikikötőt, amelyet kedden zártak le. A térségben több mint 2700 repülőjáratot töröltek. Florida keleti partvidékén zárva vannak az oktatási intézmények, kiürítettek több mint 90 idősotthont és kilenc kórházat is.

A szél sebessége határozza meg a hurrikán erejét

A hurrikán erősségét a szél sebességében mérik – közölte Juhász Árpád geológus az M1 Ma este című műsorában. Kiemelte, sokan összetévesztik, de egy hurrikán szélsebessége mindig a forgó karban, azaz a tölcsérben mérendő. A rendszer ugyanakkor lassan mozog, körülbelül egy gépkocsi sebességével halad.


Elmondta, az a jelenség, hogy sokáig egy helyben tartózkodott a Dorian a Bahamákon azzal magyarázható, hogy egy olyan térségről van szó, amelyik önmagában is több mint 1000 kilométer, hiszen körülbelül 700 szigetből áll össze maga a szigetcsoport.

A hullámok is romboló erővel hatnak

Ha a szél fölkorbácsolja a hullámokat, azok a sekély felületeken könnyen át tudnak hatolni, és ez is hozzájárul a hurrikán amúgy is romboló erejéhez. A Bahamákon szinte alig van olyan sziget, ahol egy kicsit feljebb emelkedik a térszint – jegyezte meg.

Egy olyan sekély vízzel borított zátonyvidékről van szó, amelyik hasonlít az Ausztrália közelében fekvő Korall-zátonyhoz. Amikor a hurrikán az említett térségek fölé ér, akkor gyakorlatilag elveszti azt az energiát, amelyet korábban a meleg víz felszívásából kapott, ugyanis a hurrikán mindig a melegebb vízfelszínt szippantja magába.

Általában észak-nyugati irányban haladnak

Elmondta, nagyon nehéz megmondani, hogy miért halad furcsán egy hurrikán, szerinte leginkább egy búgócsigához lehet hasonlítani a mozgásukat. Az Atlanti-óceánon általában észak-nyugati irányban haladnak a különféle trópusi ciklonok, de ebből az irányból akár ki is térhetnek.

Geológusok felfedezték, hogy Los Angeles alatt egy olyan törésvonal fekszik, amelyik egyre aktívabb. A tudósok szerint akár az elkövetkezendő 3–5 ezer évben

egy 6,4-es erősségű földrengés okozója is lehet.

Juhász Árpád szerint ugyanakkor nem lehet megmondani pontosan, hogy mikor és hol következhet be egy földrengés. Az Egyesült Államokban, ezen belül is Kalifornia közelében 10 millió dollárokat költenek arra, hogy előrejelezzék az ilyen természeti jelenségeket. Különböző talajban elhelyezett műszereket alkalmaznak, amelyek egy potenciálos törésvonal két oldalán többek között rögzítik a nyomásváltozásokat és az elektromágneses változásokat.

Megjegyezte, hiába az intézkedések, eddig még nem sikerült megmondani, hol fog bekövetkezni földrengés az említett törészónában.