Súlyos árat fizethet a Google, miután visszaélt a gyermekek adataival

 

Lényegében elismerte felelősségét, és akár 150-200 millió dollár bírságot is fizethet a YouTube videós platform tulajdonosa a Google az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottságnak (FTC) adatvédelmi visszaélések miatt – írta a The Verge amerikai hírportál. Sokan nem tartják elrettentőnek a várható büntetés összegét.

Több amerikai lap is azt írta, hogy a gyermekek adatvédelmét garantáló törvények (COPPA) megszegésében vádolt YouTube már megállapodott az ügyet vizsgáló szövetségi bizottsággal, de hivatalosan csak jövő héten jelentik be ennek részleteit és akkor derülhet ki, mekkora büntetésre számíthat a technológiai óriás.

Az ügy előzménye, hogy a videócsatorna a szüleik beleegyezése nélkül gyűjtött információkat 13 évnél fiatalabb felhasználóiktól, ezzel megszegve az erre vonatkozó jogszabályokat. A vizsgálatot adatvédelemmel foglalkozó aktivisták kezdeményezték.

Tavasszal a tinik korábban óriási népszerűségnek örvendő TikTok alkalmazás kínai fejlesztőjét bírságolta meg az FTC 5,7 millió dollárra, 1,7 milliárd forintra – írta a Bloomberg.

A cég szülői engedély nélkül gyűjtötte a 13 évnél fiatalabb felhasználók adatait, de nyilvánossá is tette profiljukat, sőt sokáig hagyta, hogy megosszák a tartózkodási helyüket.

A YouTube a szövetségi bizottság döntésével egy időben számos változást jelentett be. Frissítették a Youtube Kids portált, szűrőket vezettek be és kitiltották az erőszakos és a nagyobb korosztálynak szóló videókat.

Az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság által kiszabandó bírság nagyságát sokan bírálják és nem tartják eléggé elrettentőnek más technológiai vállalatok számára.

Ed Markey demokrata párti szenátor – aki a COPPA elfogadtatásában aktív szerepet vállalt – szerint a Google névleges pénzbírsággal megúszhatja a súlyos adatvédelmi jogsértést.  Szerinte a  gyerekek érdekében sokkal szigorúbban kellene kezelni a hasonló adatvédelmi jogsértéseket.