Újabb terrortámadások lehetnek Európában az ENSZ szerint

 

Napra pontosan két éve két terrortámadás is történt Európában, Londonban a Buckingham palotánál, Brüsszelben pedig az egyik körúton követtek el késes merényletet Allah nevében. Egy ENSZ jelentés arra figyelmeztet, hogy a közeljövőben újabb támadáshullám indulhat el Európában. Szakértők szerint a késes támadások lesznek a legjellemzőbbek, azok ugyanis kevés előkészületet igényelnek, ugyanakkor szinte kivédhetetlenek – hangzott el az M1 Híradójában.

A helyszínt biztosítják rendőrök Brüsszelben 2017. augusztus 25-én (Frotó: MTI/ EPA/ Olivier Hoslet)

Villogó rendőrautók és egyenruhások lepték el Brüsszel központját 2017. augusztus 25-én. Két éve egy 30 éves szomáliai férfi szóváltásba került három katonával, majd elővett egy machetét és „Akbar” felkiáltással vagdalkozni kezdett. Az egyik járőr karját megsebesítette, a támadót a katonák lelőtték.

London volt a következő célpont

Alig másfél órával később Londonban, a Buckinhgam palota közelében támadt fegyvertelen rendőrökre egy férfi. A merénylő egy rendőrségi autóhoz hajtott, amikor igazoltatni akarták, dulakodni kezdett velük. Megpróbált a kocsi ülése alól előrántani egy 120 centiméteres pengéjű kardot, miközben ő is „Allah Akbart” kiáltozott.

A 26 éves lutoni férfit a rendőrök lefújták könnygázzal, majd őrizetbe vették. Londonban nem ez volt az első ilyen eset, ugyanúgy két éve egy 29 éves szudáni származású, brit állampolgárságú férfi a parlamentnél kocsijával szándékosan a járókelők és a kerékpárosok közé hajtott.

A támadásban hárman sérültek meg.

Előtte pedig szintén hasonló gázolásos merénylet történt, akkor három terrorista a London hídon egy furgonnal a járdára hajtott, a közeli piac közelében pedig több embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, és 48-an megsérültek.

Idén új terrortámadás-hullám jöhet

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1-en arról beszélt, hogy a szélsőséges csoportok még mindig komoly veszélyt jelentenek. Egy friss ENSZ-jelentés szerint még idén új terrortámadás-hullám jöhet. Hozzátette: a Londoni, illetve a Brüsszeli merénylethez hasonlóan, az utóbbi időben egyre inkább

késes támadásokkal próbálkoznak a terroristák.

A jelentésben az is szerepel, hogy bár az Iszlám Állam hivatalosan megsemmisült, további problémát jelent, hogy a terrorszervezet akár 300 millió dollárt menekíthetett ki Irakból és Szíriából, amit további propagandára és toborzásra, illetve terrortámadásokra költhetnek.

Emellett pedig a hatóságoknak arról is van információja, hogy

továbbra is jelentős az Iszlám Állam szélsőségeseinek létszáma.

Harmincezer olyan emberről tudnak, akik a Kalifátus területére utaztak, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez és harcoljanak. Az Iszlám Állam 2015-2016 között követte el a legtöbb terrortámadást, ekkor emberek százait ölték meg a szélsőségesek. Halálos támadások voltak Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Svédországban is.