Az amerikai elnök és a japán miniszterelnök eltérően ítéli meg Észak-Korea újabb rakétatesztjét

 

Eltérő a véleménye Észak-Korea újabb rakétatesztjéről az amerikai elnöknek és a japán miniszterelnöknek: vasárnap Biarritzban Donald Trump úgy vélte Phenjan nem sértett semmiféle megállapodást, Abe Sindzó megítélése azonban ezzel ellentétes volt.

Tanácskoznak a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetői a délnyugat–franciaországi Biarritzban 2019. augusztus 25-én, a G7-csoport csúcstalálkozójának második napján. Balról-jobbra: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Giuseppe Conte olasz kormányfő, Abe Sindzó japán miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Boris Johnson brit miniszterelnök. (Fotó: MTI/EPA/Pool/Philippe Wojazer)

Nem örülök ugyan, de Kim Dzsong Un nem sértett semmiféle megállapodást” – mondta Donald Trump a G7-csúcstalálkozó helyszínén, emlékeztetve arra a „jó szándékú” levélre, amelyet a hónap elején kapott. Abban az észak-koreai vezető jelezte: rövidesen folytatni kívánja a tárgyalásokat országa atomprogramjáról az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával, egyben „bocsánatot kért” a korábban végrehajtott ballisztikusrakéta-kísérletek miatt.

Abe Sindzó ugyanakkor azt hangsúlyozta: „A rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták kilövése az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak nyilvánvaló megsértése”.

A KCNA észak-koreai hírügynökség vasárnap jelentette, hogy Phenjan új fejlesztésű, nagy kaliberű rakéta-sorozatvetőt tesztelt az ország vezetője, Kim Dzsong Un személyes felügyelete mellett. A híradás szerint a szombaton végrehajtott teszt sikeres volt. Kim Dzsong Un hangoztatta, hogy „hatalmas fegyverről” van szó. Észak-Koreának folytatnia kell a koreai stílusú stratégiai és taktikai fegyverek fejlesztését – emelte ki a phenjani vezető.

Szakértők szerint az észak-koreai sorozatos rakéta- és egyéb fegyvertesztek célja, hogy Phenjan bővítse mozgásterét az atomprogramjáról folytatott tárgyalások felújítása esetére.