Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

 

Az első becslések szerint legalább 35 ezer ember vonult fel Drezdában szombat délután, hogy elítélje az idegengyűlöletet és az intoleranciát, és kiálljon a nyílt és szolidáris társadalom mellett.

„Szászország is lehet más. Drezda jóval, de jóval több mint a Pegida – utaltak a szervezők a városban 5 évvel ezelőtt alapított, szélsőjobboldali, bevándorlás- és iszlámellenes mozgalomra.

Tartományi választások lesznek

A kelet-németországi Szászországban és Brandenburg tartományban szeptember 1-jén tartományi választásokat tartanak, melyeken a várakozások szerint megerősödik a szövetségi szinten kormányzó jobbközép pártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt. Brandenburgban akár a legnagyobb politikai erővé is válhat a jobboldali párt.

Ana-Cara Methmann, a tiltakozást szervező Oszthatatlan mozgalom szóvivője szerint a több tízezres felvonulás világos üzenet, hogy az emberek kiállnak a szolidaritás mellett és a kirekesztés ellen. „A rasszizmusnak és a diszkriminációnak nincs helye társadalmunkban, ahogy a szociális juttatások csökkentésének és az alapjogok csorbításának sem. Nem hagyjuk magunkat megosztani, és ez mától a jobboldal számára is világos kell, hogy legyen” – szögezte le Ario Mirzaie, a tiltakozás egyik társszervezője.

Nyomatékos kiállás

A tiltakozáson részt vett a szövetségi kormány pénzügyminisztere, a szociáldemokrata Olaf Scholz is, valamint a Baloldal nevű párt vezetője Bernd Riexinger is. Ralf Stegner, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alelnöke a tiltakozást az idegengyűlölettel és intoleranciával szembeni nyomatékos kiállásnak nevezte.

Szászország kereszténydemokrata miniszterelnöke, Michael Kretschmer nem vett részt a meneten, mert a szervezésben részt vevő több száz szervezet közül egyeseket, így például a baloldali radikális Antifát vállalhatatlannak tartja, és az Oszthatatlan mozgalom követelései között is vannak olyan pontok, melyekkel a Kereszténydemokrata Unió (CDU) nem tud egyetérteni. Üdvözölte azonban a politikus, hogy ilyen sokan készek kiállni a demokrácia és a jogállamiság védelmében. Részvételre buzdított a katolikus és a protestáns egyház is.