Több százezer hektár égett le az erdőtüzekben Bolíviában

 

A bolíviai kormány legutóbbi jelentése szerint több mint 700 ezer hektár erdő és legelő égett le az országot sújtó erdőtüzekben, amelyek megfékezésére a dél-amerikai országba érkezett pénteken a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépe.

A kaliforniai Sacramentóból felszállt Boeing 747 Supertanker típusú repülőgép a Bolívia legnagyobbjának számító Viru Viru repülőtéren szállt le, Santa Cruzban – jelentette a Bolivia TV állami csatorna.

„A Supertankerrel megerősítjük a fegyveres erőink, a rendőrség, a szubnacionális kormányzatok, intézmények és önkéntesek munkáját, akik hősiesen harcolnak a lángokkal Chiquitaniában” – írta a Twitteren Evo Morales bolíviai elnök.

Mint arra a bolíviai hatóságok rámutattak, a repülőgép egyetlen bevetés során mintegy 150 ezer liter gélt, habot vagy vizet képes szétszórni egy három kilométer hosszú és körülbelül 50 kilométer széles területen.

A bolíviai kormány legutóbbi, csütörtökön készített jelentése szerint legalább 1817 családot és 700 ezer hektárnyi erdő- és legelőterületet sújtottak a chiquitaniai övezetben tomboló tüzek.

Chiquitania Bolívia egyik legfőbb idegenforgalmi területe, itt találhatóak ugyanis azok a jezsuita missziók, amelyek az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek, tekintve, hogy a legjobb állapotban lévőknek számítanak az amerikai kontinensen.

A helyzet súlyosságára tekintettel a Santa Cruz-i kormányzat egy hete a megyére vonatkozó katasztrófahelyzetet hirdettek. Napokkal ezt követően a kormány úgy döntött, hogy „sürgősségi környezetvédelmi kabinetet” hoz létre a helyzet kezelésére.