Több mint ötmillióval nőtt a születések száma Kínában

 

A kétgyermek-politika 2015-ös meghirdetése utáni másfél évben 5,4 millióval nőtt a születések száma Kínában.

Ez az első kutatás, amely a kínai statisztikai hivatal adatait felhasználva vizsgálta az egykepolitika megváltoztatásának hatásait, és jól láthatóan kimutatta a születések számának növekedését.

Kínában 2015 októberében hirdették meg a két gyermek politikát, hogy megfordítsák a népességnövekedés visszaesését, ellensúlyozzák a társadalom elöregedését és a munkaerő csökkenését.

A politika mintegy 90 millió reproduktív korban lévő nőt célzott meg, akiknek már van gyerekük, lehetővé téve számukra második gyerek szülését. Az egykepolitika megváltoztatásától hosszú távon azt remélik, hogy évente több mint egymillióval, de hosszú távon akár 20 millióval is nőhet a születések száma.

Kínai és amerikai kutatók két időszak adatait tanulmányozták kutatásukban, a 2016 júniusa előtti időszakot, és a 2016 júliusa és 2017 december közötti időszakot.

Következtetéseiket 67,8 millió szülés alapján vonták le. Eredményeik szerint az új politika bevezetésének első 18 hónapjában 5,4 millióval nőtt a születések száma, és először fordult elő, hogy meghaladta a második gyereket szülő nők száma az első gyereküket várókat.

Kimutatták azt is, hogy 59 százalékkal nőtt a szülések száma a 35 éves vagy azon felüli nők körében, ám nem nőtt körükben a koraszülések száma.

Az is kiderült az adatokból, hogy az első gyereküket szülő nők esetében csökkent a császármetszés aránya, amit kedvező fordulatnak vélnek a kutatók.

A szakemberek azt is kimutatták ugyanakkor, hogy a politika megváltoztatásból eredő változások, köztük a születések növekedésének száma a vizsgált időszak végére csökkent, ami felveti a kérdést, hogy fenntarthatók-e a politika hatásai.