A kínai miniszterelnök fogadta a japán és dél-koreai külügyminisztert Pekingben

 

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök csütörtökön délután fogadta a japán és dél-koreai külügyminisztert. Li Ko-csiang szerint a három országnak közösen kell óvnia a régió békéjét és stabilitását.

Kang Kjung Vha dél-koreai, Vang Ji kínai és Kono Taro japán külügyminiszter mlékkönyvet leplez le a háromoldalú találkozójukat követő sajtóértekezleten Pekingben (Fotó: MTI/EPA Pool/Vu Hong) Kang Kjung Vha dél-koreai, Vang Ji kínai és Kono Taro japán külügyminiszter mlékkönyvet leplez le a háromoldalú találkozójukat követő sajtóértekezleten Pekingben (Fotó: MTI/EPA Pool/Vu Hong)

Kono Taro japán és Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszterek egy nappal korábban Vang Ji kínai külügyminiszterrel folytattak tanácskozást a kínai fővárosban.

Li Ko-csiang elmondta: a három távol-keleti ország közötti együttműködés idén lépett huszadik esztendejébe. A világgazdaság jelenlegi, bizonytalan helyzete, illetve a világkereskedelmi problémák nyomása közepette a három ország együttműködése nem csupán saját fejlődésük, de a régió és a világ gazdasága szempontjából is stabilizáló, illetve lendületet biztosító szerepeket tölthet be. Hozzátette: Japánnak, Kínának és Dél-Koreának minél előbb megállapodást kellene kötnie a mindenre kiterjedő, magas szintű háromoldali szabadkereskedelemről, hogy szabadabb és kényelmesebb feltételeket teremtsenek a kereskedelemnek és a befektetéseknek.

Li szót ejtett arról is, hogy a három országnak közösen kell óvnia a régió békéjét és stabilitását, és együttes erőfeszítéseken keresztül kell politikai megoldást találniuk a Koreai-félsziget problémájára, valamint megvalósítaniuk a Koreai-félsziget atommentesítését.

A Hszinhua beszámolója szerint Kang Kjung Vha eredményesnek nevezte a háromoldali külügyminiszteri találkozót, és reményét fejezte ki, hogy az idén Kínában megrendezett háromoldali csúcstalálkozó is hasonlóan sikeres lesz.

Kono Taro pedig úgy nyilatkozott, hogy a találkozón a felek egyetértettek a pragmatikus együttműködés bővítésében.

A  találkozón részt vett Vang Ji is, aki az előző egyeztetésről egyebek között azt mondta a feldolgozóipar és az innováció területein kiemelkedő országokként, Kínának, Japánnak és Dél-Koreának erősítenie kellene az együttműködést a nagy adatmennyiség feldolgozása, a mesterséges intelligencia, valamint az ötödik generációs (5G) technológia területein. Vang egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy a háromoldali együttműködés politikai alapja, hogy a felek szembenéznek a történelmükkel, ugyanakkor a jövőbe tekintenek.

Kang Kjung Vha dél-koreai, Vang Ji kínai és Kono Taro japán külügyminiszter a háromoldalú találkozójukat követő sajtóértekezleten (Fotó: MTI/EPA Pool/Vu Hong) Kang Kjung Vha dél-koreai, Vang Ji kínai és Kono Taro japán külügyminiszter a háromoldalú találkozójukat követő sajtóértekezleten (Fotó: MTI/EPA Pool/Vu Hong)

Ahogy a japán külügyminiszter távozott Pekingből, Szöul bejelentette, hogy Dél-Korea felmondja azt a Japánnal kötött kétoldalú megállapodást, amelynek értelmében a két ország katonai hírszerzési értesüléseket osztott meg egymással.

A döntést azt követően hozták meg, hogy Japán kihúzta Dél-Koreát a megbízható kereskedelmi partnereinek listájáról.

A két ország közötti viszony történelmi feszültségeit a dél-koreai legfelsőbb bíróság tavaly októberi döntése korbácsolta fel, miszerint több japán vállalatnak kárpótlást kellene fizetnie olyan egykori koreai munkásoknak, akiket a második világháború idején, a Japán által megszállt Koreában kényszermunkára fogtak.