Nem jogszerű a civil mentőhajók magatartása a jogász szerint

 

Nem jogszerű az a magatartás, amit a civil mentőhajók folytatnak a líbiai felségvizeken – mondta Tóth Norbert nemzetköz jogász az M1 hétfő reggeli műsorfolyamában. A jogászt annak kapcsán kérdezték, hogy NGO-k Líbia helyett Európába akarják hozni a hajóikra felvett illegális bevándorlókat.

A Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajója a líbiai partok közelében fedélzetére vett menedékkérők közül több mint 100-zal továbbra is kikötési engedélyre vár az olaszországi Lampedusánál.

Tóth Norbert megjegyezte, a spanyol zászló alatt hajózó hajónak Spanyolország fel is ajánlotta, hogy országuk partjainál kiköthetnek. Az, hogy a hajók ragaszkodnak az olasz kikötőkhöz, egyértelmű nyomásgyakorlás.

A jogász szerint megoldás lehet Angela Merkel német kancellár azon javaslata, amely szerint Észak Afrikában alakítsanak ki befogadó állomásokat, s ott vizsgálják ki az érkezők menekültügyi kérelmének jogosságát. Hozzátette: a korábbi statisztikák alapján a menekültügyi kérelmek nagy része megalapozatlan volt, így az érkezők döntő hányada nem lenne jogosult menekültügyi státuszra.

Tóth Norbert kitért arra: a nemzetközi jog terén megjelent egy veszélyes új álláspont, amely szerint az európai államoknak az embereket akkor is be kell engedniük, ha nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók.