Többen partra szállhattak az Open Arms csempészhajón utazó migránsok közül

 

A 27 tinédzser közül – aki az olasz kormányfő kérésére elhagyhatta az Open Arms nevű civil hajó fedélzetét – nyolcról kiderült, hogy nem is kiskorú – ezt ők maguk vallották be. Ezt írta Twitter-üzenetében Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki már korábban is hangsúlyozta, hogy csak a miniszterelnök kérésére, saját akarata ellenére engedélyezte a partra szállást – hangzott el az M1 Híradójában.

Salvini úgy fogalmazott: „a feltételezett betegek után most itt vannak a feltételezett kiskorúak.” A spanyol civil szervezet hajója továbbra is Lampedusánál várakozik a kikötésre. Most több mint százan vannak a csempészhajó fedélzeten. A hajó kapitánya szerint a migránsok egyre türelmetlenebbek.

(Fotó: EPA/ELIO DESIDERIO)

A fiatalok közül többen már nem kiskorúak

Huszonhét kiskorúval a fedélzetén futott be az olasz pénzügyőrség és a parti őrség hajója Lampedusa kikötőjébe. A kísérő nélküli fiatalok a közelben tartózkodó Open Arms nevű civil szervezet hajójáról szállhattak át az olasz tengeri hatóságok hajóira.

Matteo Salvini belügyminiszter szombat délután Giuseppe Conte kormányfőnek küldött levelében azt írta, hogy

akarata ellenére,

de a miniszterelnök kérésére adott engedélyt arra, hogy a 18 évesnél fiatalabbak partra szállhassanak. Matteo Salvini röviddel a kikötést követően Twitteren azt írta, kiderült, a fiatalok közül többen már nem kiskorúak. A 27 partra szállt migráns közül nyolcról kiderült, hogy nem kiskorú – ezt ők maguk vallották be.

A feltételezett betegek után most itt vannak a feltételezett kiskorúak. Mások lehet, hogy feladják, de én nem gondolom meg magam” – írta Matteo Salvini arra utalva, hogy az elmúlt napokban többen betegségre hivatkozva szállhattak le az NGO-hajóról.

A kapitány szerint nagyon feszült a helyzet az Open Arms fedélzetén

Kritikus, robbanás közeli a helyzet az Open Arms fedélzetén – ezt már a hajó kapitánya nyilatkozta a spanyol közszolgálati televíziónak. Mint fogalmazott, ez a bomba minden másodperccel közelebb kerül a robbanáshoz.

Vagy valaki most átvágja a vörös vezetéket és hatástalanítja, vagy az Open Arms fel fog robbanni” – mondta Marc Reig, hozzátéve: a hajón az emberek kimerültek és dühösek, mert nem értik, hogy miért nem léphetnek ki a hajóból a látótávolságban lévő Lampedusa szigetére. Az emberek

kezdik elveszíteni türelmüket,

idegesek, és azzal fenyegetőznek, hogy a vízbe ugranak.

Tarthatatlannak nevezte a hajón kialakult helyzetet az Open Arms spanyol civil szervezet alapítója, Oscar Camps is.

Mostohábban bánnak velünk, mint a bűnözőkkel. Kértük a spanyol miniszterelnököt, Pedro Sanchezt, védje meg a jogait legalább a spanyol legénységnek, akik túszul estek a migránsokkal együtt az olasz vizeken” – panaszolta a civil szervezet vezetője, miközben a hajó az olasz migrációs törvények sorát szegte meg.

Az olasz hatóságok lefoglalhatják az NGO-hajókat

Az augusztus elején elfogadott jogszabály megtiltja, hogy külföldi civil szervezetek által működtetett hajók olasz vizekre lépjenek és a fedélzetükre emelt migránsokat olasz kikötőkbe hozzák. Az olasz kormány így akarja megfékezni, hogy az illegális bevándorlók

a statiszta szerepét játsszák

az embercsempészek és a civil szervezetek hajóinak összehangolt akcióiban.


A törvények értelmében az olasz hatóságok lefoglalhatják az NGO-hajókat és a kapitányt nagy összeggel meg is büntethetik, ha ellenszegül az olasz haditengerészet utasításainak. Azóta kiderült, a civil szervezetek adományozóinak bőséges juttatásai miatt, a nagy összegű büntetésnek nincs visszatartó ereje.

A törvény rendelkezéseit semmibe véve folytatja bevetését a Földközi-tengeren az Ocean Viking csempészhajó is, amely több mint 300 migránssal a fedélzetén Olaszországban szándékozik kikötni – közölte az M1.

Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését a partjainál 

A spanyol kormány vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Arms nevű spanyol civil hajónak, hogy kikössön a partjainál.

Madrid a dél-spanyolországi Algeciras kikötővárosát ajánlotta fel a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajójának, amely több mint két hete vesztegel az olaszországi Lampedusa közelében a tengeren.

A spanyol kormány közleménye a hajón uralkodó „vészhelyzettel” magyarázza a döntést, érthetetlennek nevezve egyúttal Róma elzárkózását attól, hogy megnyissa kikötőjét az Open Arms előtt.