Spanyolország engedélyezi az Open Arms kikötését a partjainál

 

A spanyol kormány vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Arms nevű spanyol civil hajónak, hogy kikössön a partjainál. A hajót működtető segélyszervezet viszont közölte: nem tudják elfogadni az ajánlatot, mert tekintettel a szélsőséges humanitárius vészhelyzetre, a fedélzeten tartózkodóknak azonnal partra kellene szállni.

Madrid a dél-spanyolországi Algeciras kikötővárosát ajánlotta fel a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajójának, amely több mint két hete vesztegel az olaszországi Lampedusa közelében a tengeren. A spanyol kormány közleménye a hajón uralkodó vészhelyzettel magyarázta a döntést, érthetetlennek nevezve egyúttal Róma elzárkózását attól, hogy megnyissa kikötőjét az Open Arms előtt.

Nem tudjuk elfogadni a spanyolországi kikötőt, mert szélsőséges humanitárius vészhelyzet alakult ki. Arra van szükség, hogy azonnal kiköthessünk – mondta Laura Lanuza, a segélyszervezet szóvivője. Kiemelte: elképzelhetetlennek tartják, hogy még hat napig hajózzanak Algecirasig, mert a helyzet fenntarthatatlanná vált a fedélzeten. Az emberek aggódnak, erőszakosak, egyre nehezebb őket megfékezni, egy további hatnapos utazás az egészségüket, sőt akár az életüket is veszélyeztetné – szögezte le.

Vasárnap legalább négy ember a vízbe ugrott az Open Arms fedélzetéről, hogy úszva kísérelje meg elérni Lampedusa partjait. A mentőhajó legénységének több tagja utánuk ugrott, hogy visszavigyék őket a fedélzetre.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombat este már engedélyezte 27 kísérő nélküli kiskorú partra szállását, ám a hajón még így is összesen 107 bevándorló maradt, akik várják sorsuk rendeződését.

Pénteken David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke a hajón rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Szombaton az Open Arms kapitánya arról beszélt, hogy kritikus, robbanás közeli a helyzet a zsúfolt mentőhajón.

Spanyolország mellett az Európai Unió öt másik tagállama – Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália és Románia – ajánlotta fel a napokban részvételét a spanyol civil szervezet hajóján érkezők elosztásában. A spanyol kormány azt közölte: úgy tervezik, hogy a megállapodás szerint eloszthatják majd a bevándorlókat a hat ország között, miután a hajó kikötött Algecirasban.