Belső vizsgálatot indítottak az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál egy izraeli „drogbáró” szökése miatt

 

Belső vizsgálatot indítottak az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) annak kiderítésére, hogyan szökhetett meg a kijevi repülőtéren egy izraeli kábítószeres hálózat feje, épp amikor kiadták volna a zsidó államnak – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A közlemény alapján az szolgálatnak az ügyben érintet munkatársait a vizsgálat idejére felfüggesztették. „Az SZBU azon képviselői akik közvetlenül részt vettek a kiadatási eljárásban épp most adnak magyarázatot a belbiztonsági osztályon” – áll a közleményben. A sajtóosztály hozzátette, hogy a műveleti egységek keresik az szökésben lévő személyt.

A kijevi reptér vámmentes boltjából tűnt el Ámosz Dov Silver

Pénteken izraeli lapok adták hírül, hogy az éjjel eltűnt a kijevi reptér vámmentes boltjából Ámosz Dov Silver, a Telegrass nevű, telefonos applikációval és az internet segítségével kábítószert, elsősorban kannabiszt árusító izraeli hálózat megalapítója és vezetője – közölte az Ukrajinszka Pravda.

A Jediót Ahronót című újság azt írta, hogy a rendőrség előzőleg a helyi legfelsőbb bíróságról a repülőtérre szállította a férfit, hogy feltegyék egy Izraelbe tartó járatra, miután a bíróság jóváhagyta kiadatását. Izraelt nem értesítették a döntésről, és ezért nem várták izraeli rendőrök a férfit a repülőtéren.

A kannabiszt legalizálná Silver

A rendfenntartók levették a kezéről az elektromos bilincset, hogy át tudjon menni a fémdetektoros kapun, Silver átadta repülőjegyét, majd megszökött.

Ukrán források szerint Silvert nemzetközi körözés alapján márciusban vették őrizetbe Kijevben. Silvert és a hálózatához tartozó 41 őrizetbe vett embert az ukrán hatóságok kábítószer-terjesztés mellett pénzmosással és adócsalással is meggyanúsították.

Silver a kannabisz használatának és legalizálásának egyik izraeli élharcosa. Márciusban levelet írt az izraeli rendőrségnek az ukrán börtönből, amelyben azt állította, hogy olyan bűncselekményért üldözik, amelyet nem követett el.