Egy évszázad óta először született eurázsiai hiúz a Pireneusokban

 

Mintegy száz év után először született eurázsiai hiúz a Pireneusokban – jelentette be a MónNatura Pirineus természetvédelmi szervezet.

A Catalunya La Pedrera Alapítvány által közreadott, 2019. augusztus 5-i kép egy két hónapos eurázsiai hiúzról (Lynx lynx) a Pallars Sobira katalán megyei Alt Áneu település közelében (Fotó: MTI/AP/Catalunya La Pedrera Alapítvány)

Két hónapos eurázsiai hiúzt fotóztak a Pallars Sobira katalán megyei Alt Áneu település közelében (Fotó: MTI/AP/Catalunya La Pedrera Alapítvány)

A Pireneusoknak mind a spanyolországi, mind a franciaországi térségében kihaltnak tartották a vadmacskát, utoljára az 1930-as években látták a fajt ezekben a hegyekben.

A spanyol természetvédelmi központ szerdán tette közzé a hiúzkölykökről készült felvételeket, két hónappal az után, hogy fogságban megszülettek.

A hiúzszülők is fogságban születtek Észak-Spanyolországban még az előtt, hogy 2008-ban a központba kerültek volna. A kölykök a természetvédelmi központ katalóniai Ált Aneu Pallars Sobirában lévő vadvédelmi területén született.

Az eurázsiai hiúz különbözik a kisebb ibériai hiúztól, amely nemrég még a kihalás szélén állt.

Elsősorban Észak-Európa és Szibéria erdeiben él. Egykor egész Európában elterjedt volt, a 20. század közepére azonban Közép- és Nyugat-Európa legtöbb országában kihalt. Napjainkra több helyen sikerült visszatelepíteni az erdőkbe. Testhossza 80–130 centiméter, súlya elérheti akár a 38 kilogrammot is.