Tucatnyi ritka, indiai orrszarvú lett az Indiában pusztító áradások áldozata

 

Legalább 12 ritka, veszélyeztetett indiai orrszarvú lett az Északkelet-Indiában pusztító áradások áldozata a Kaziranga Nemzeti Parkban – közölte vasárnap a park illetékese.

Az Asszám államban 430 négyzetkilométeren elterülő nemzeti park szerepel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A parkban él a világ egyszarvú rinocéroszainak, más néven az indiai orrszarvúknak a kétharmada. A populáció legutóbbi megszámlálásakor, 2015-ben 2401 orrszarvú volt a parkban.

Az áradások a park területének 90 százalékát érintették, és emiatt az állatok a magasabban fekvő pontokra menekültek. Július 13. óta több mint 140 állat, köztük rinocéroszok, egy elefánt, egy vaddisznó és különböző szarvasfajták pusztultak el az áradások miatt – mondta el P. Szivakumar, a park igazgatója.

Mintegy 60 állatot sikerült megmenteni, többségüket már szabadon is engedték a vadonban. Sok állat talált menedéket az ilyen természeti katasztrófák miatt épített mesterséges magaslatokon is. Bár a víz apadni kezdett, még mindig a park területének 60 százalékát borítja.

Az indiai monszun júniustól szeptemberig tart, és heves esőzésekkel jár. Idén júliusban már több mint 200 ember halt meg az esőzés miatt, többségük Asszámban és a keleti Bihar államban vesztette életét.

A címlapfotó illusztráció