Először lesz választás Pakisztán törzsek uralta részén

 

Szombaton először lesz választás Pakisztán törzsi lakosságú északnyugati részén, amelyet éveken át az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iszlamista harcosai uraltak.

Várhatóan hárommillió szavazót járul az urnákhoz, hogy megválassza a 285 induló közül azt a 16-ot, akik majd tartományi parlamenti képviselői helyhez jutnak. A területet egészen 2018-ig a gyarmati időkből örökölt kormányzati rendszerrel irányították, amely alapján az ott élőknek nem volt joguk politikai tevékenységhez. Tavaly azonban alkotmánymódosítás révén beolvadt a terület Pakisztán északnyugati Hajber-Pahtunhva tartományába.

A változás – jegyzi meg a dpa német hírügynökség – óvatos bizakodásra ad okot a dzsihadista terrorizmussal szembeni harcban, ugyanis épp a terület politikai, közigazgatási légüres tere segítette az al-Kaida embereit bázisok megteremtésében. Ezek zömmel a 2001. szeptember 9-i, az Egyesült Államokban végrehajtott repülőgépes merényletek után jöttek létre, mivel sok dzsihadista szivárgott át a szomszédos Afganisztánból Pakisztán északnyugati részébe.

A pakisztáni hadseregnek csak éveken át tartó csapássorozattal sikerült kiűzni az al-Kaida harcosait a területről, ám félő, hogy az Iszlám Állam nevű, ugyancsak dzsihadista terrorszervezet emberei megpróbálnak az al-Kaida helyébe lépni a tartományban.

Az Irakból és Szíriából gyakorlatilag kiűzött Iszlám Államnak bázisa van a szomszédos Afganisztán Nangarhar tartományában.

A címlapfotó illusztráció.