Egy svájci 33 liter bort iszik évente - parádé az arénában

 

Negyvenezer ember érkezett a Genf közelében fekvő Vevey-be, a svájci borkultúrát húszévenként megünneplő nagyszabású fesztiválra.

Szőlőtermesztők, borászok, zenészek, zászlósok, tehén- és kecskepásztorok, utóbbiak állataikkal vonultak végig Vevey utcáin, ahol a 18. század végétől rendezik meg a híres Fete des Vignerones nevű fesztivált.

Az 1797-re visszanyúló, az UNESCO szellemi kulturális örökségébe befogadott ünnepséget a kezdetek óta tizenkettedik alkalommal rendezik meg, idén július 18. és augusztus 11. között.

(Fotó: MTI/EPA/Keystone/Valentin Flauraud)

(Fotó: MTI/EPA/Keystone/Valentin Flauraud)

A Genfi-tó partján fekvő település lakói egy húszezer fő befogadására képes átmenti arénát építettek, ahol esténként  kosztümös, parókás emberek részvételével színes előadásokat mutatnak be a térségbeli szőlőtermesztés és borászat hagyományairól.

Vevey, 2019. július 18. A Borászok Fesztiválja nyitóünnepségének szereplői vonulnak a svájci Vevey húszezer férőhelyes arénájába 2019. július 18-án. Az évszázadonként legfeljebb ötször megrendezhető, 1797-re visszanyúló, az UNESCO szellemi kulturális örökségébe befogadott ünnepséget az idei évben tartja meg tizenkettedszer július 18. és augusztus 11. között a Borászok Egyesülete. Az előadás egy borászat egy évét mutatja be húsz jelenetben szürettől szüretig mintegy 6000 fellépő részvételével a 800 négyzetméteres arénaszínpadon. MTI/EPA/Keystone/Valentin Flauraud

(Fotó: MTI/EPA/Keystone/Valentin Flauraud)

A svájci borok kevésbé ismertek külföldön, mivel keveset, alig egy százalékot exportálnak belőlük, hiszen még otthon sem igen tudják kielégíteni a keresletet. 2018-ban Svájcban 15 ezer hektáron termesztettek szőlőt, szemben Franciaország 800 ezer hektárával.

(Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

(Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

 

Ugyanakkor Svájc a világ legtöbb bort fogyasztó nemzetei között van, 2017-ben egy svájci átlag 33 liter bort ivott meg, a globális fogyasztás 1,15 százalékát.