Irán újabb tankhajót foglalt le a Hormuzi-szorosban

 

Az iráni Forradalmi Gárda elfogott egy külföldi olajszállító hajót a Hormuzi-szorosban – jelentette be az iráni állami televízió csütörtökön, hozzátéve, hogy a tanker kőolajat csempészett.

Cikkünk frissült.

A televízió a Forradalmi Gárda bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy a hajót – tizenkét fős legénységével – vasárnap, az Iránhoz tartozó Larak szigettől nem messze fogták el, azután, hogy segélyhívásokat adott le. A gárda közlése szerint a tanker iráni csempészek segítségével csaknem egymillió liter kőolajat szállított illegálisan.

A Forradalmi Gárda nem közölt részleteket a hajóról, de egy névtelenséget kérő amerikai védelmi tisztségviselő a héten már jelezte, hogy Irán lefoglalt egy, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett tankhajót a Hormuzi-szorosban, az Iránhoz tartozó Kesm szigetéhez közel, ahol a gárda egyik bázisa is található.

Az elmúlt hetekben több hasonló incidensre került sor a szorosban, ahol a tengeren exportált olaj mintegy 20 százaléka áthalad. A múlt héten a Forradalmi Gárda hajói egy brit tankhajót próbáltak feltartóztatni ugyanitt, de meghátráltak a tankert kísérő brit hadihajó közbelépése után.

Júniusban az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai drónt, majd azt állította, hogy a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be. Ezzel szemben az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletekért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtték le.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter júniusban látogatást tett a Perzsa(Arab)-öböl több országában, és ennek során leszögezte: a Hormuzi-szoros védelme kiemelt fontossággal bír.

A miniszteri küldöttséggel utazó egyik magas rangú tisztségviselő újságíróknak elmondta, Washington az Őrszem (Sentinel) elnevezésű nemzetközi programmal szeretné biztosítani a Hormuzi-szoros védelmét, ennek elsősorban az iráni támadások kivédése lenne a feladata.