Gyújtogatás miatt harminchárman meghaltak egy japán filmstúdióban

 

Harmincháromra emelkedett azoknak az áldozatoknak a száma, akik meghaltak Kiotóban egy filmstúdióban gyújtogatás miatt kitört tűzvészben csütörtökön – közölte a helyi tűzoltóság.

Kórházba harminchat embert szállítottak, közülük tíznek válságos az állapota. Eltűnt személyekről nem tudnak. A korábbi jelentések 30 halálos áldozatról szóltak.

Beszámolók szerint a japán filmstúdióba egy férfi rontott be, és valamilyen gyúlékony folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta. A tűzben az elkövető is megsérült, őt szintén kórházba szállították.

Az épületben hetvenen tartózkodtak

A hatóságok értesülése szerint a tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám a legtöbb embernek sikerült kimenekülnie. Hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy az épületből robbanásokat hallottak.

A kigyulladt animációs stúdió épülete (Fotó: EPA/Jiji Japan)

A kigyulladt animációs stúdió épülete (Fotó: EPA/Jiji Japan)

Hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy az épületből robbanásokat hallottak. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta. Az NHK japán televíziós csatorna több felvételt közölt a helyszínről, ezeken sűrű füst veszi körbe a stúdiót.

A  gyújtogató nincs kihallgatható állapotban

A csatorna értesülései szerint az elkövető egy 41 éves férfi volt, aki tette elkövetésekor azt kiabálta: „Haljatok meg!”. A hírt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, a rendőrség részéről csak azt közölték, hogy a gyújtogató jelenleg nincs kihallgatható állapotban. A helyszínen több kést is találtak.

Abe Sindzo japán miniszterelnök csütörtöki mikroblog-bejegyzésében szörnyűségnek nevezte a gyújtogatást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

A Kyoto Animation nevű céget 1981-ben alapították, és számos, a fiatalok körében népszerű animációs film fűződik a nevéhez.