Heves légörvény miatt kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító Hawaiin

 

Heves légörvény miatt harmincöten megsérültek egy utasszállító repülőgépen, amely a kanadai Vancouverből tartott az ausztráliai Sydney-be csütörtökön, a gép Honoluluban sikeres kényszerleszállást hajtott végre. A sérülteket elsősegélyben részesítették, illetve nagy részüket kórházba szállították.

Az Air Canada légitársaság Boeing-777-200-as típusú gépe, fedélzetén 269 utassal mintegy 11 ezer méteres magasságban repült. Már elhagyta Hawaiit, kétórányira volt onnan, amikor hirtelen légörvénybe került. Harminc métert zuhant, miközben az utasok a keletkezett súlytalanság miatt üléseikből a magasba emelkedtek.

A fedélzeten éppen ételt osztottak, így az utasok többsége nem kötötte be a biztonsági övét. Egy nő olyan hirtelen és olyan erősen csapódott a mennyezetnek, hogy betört az oxigénmaszkokat rejtő műanyagburkolat. Mindenkit váratlanul ért a zuhanás, előzetes figyelmeztetés sem volt.

A pilóta a kényszerleszállás mellett döntött és visszafordult Honolulu felé. Az amerikai egészségügyi szervek tájékoztatása szerint harminc embert kellett kórházba szállítani, köztük kilenc súlyos sérültet.