Elhunyt a 11 éve vegetatív állapotban lévő francia férfi

 

Vincent Lambert esete évek óta az eutanázia körüli vita jelképe lett Franciaországban. A lebénult francia férfi életben tartására szolgáló kezelését kilenc nappal ezelőtt leállították az orvosai.

(Fotó: MTI/EPA)

(Fotó: MTI/EPA)

Vincent Lambert július 11-én reggel 8 óra 24 perckor meghalt” Reims egyetemi kórházában – jelentette be Francois Lambert, a 2008-ban autóbalesetet szenvedett 42 éves volt ápoló unokaöccse.

A 11 éve mesterségesen életben tartott férfiról orvosai megállapították, hogy visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehetett vele kialakítani. Felesége és nyolc testvére közül hat ezért hat évvel ezelőtt az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte. A férfi mélyen vallásos, római katolikus szülei viszont a kezdetektől fogva ellenezték ezt.

A kezelés leállítása tulajdonképpen már május 20-án eldőlt, amikor is az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította Vincent Lambert szüleinek beadványát, mellyel azt akarták elérni, hogy felfüggesszék fiuk kezelésének leállítását. A bíróság érvelésében arra hivatkozott, hogy nincs új elem a korábbi helyzethez képest. A párizsi fellebbviteli bíróság azonban a szülők indítványára másnap elrendelte a kezelés újraindítását, miközben a semmítőszék – a feleség kérésére – jóváhagyta a kezelés leállítását.

Az ügy megosztotta a társadalmat

Lambert ügye nemcsak a családját, hanem a francia társadalmat is megosztotta. A szülők ügyvédeinek beadványa nyomán az igazságszolgáltatás előzetes vizsgálatot indított bűnszövetkezetben elkövetett szándékos emberölési kísérlet gyanújával.

Az ügyben Ferenc pápa is állást foglalt, és a Twitteren az élet védelmére szólított fel a fogantatástól a természetes halálig. Az eutanázia ellenfeleinek nyomása alá került Emmanuel Macron francia elnök megtagadta, hogy beavatkozzon a kérdésbe, amelynek eldöntése szerinte az orvosokra tartozik.

Motorbaleset okozta a bénulást

A férfi egy 2008-as motorbalesetet követően teljesen lebénult. Szinte teljesen eszméletlen volt, de képes volt lélegeztetőgép nélkül lélegezni, illetve időnként mozgatta a szemét.

A kórház még 2014 januárjában döntött a kezelés leállításáról, a beteg szülei azonban a helyi bírósághoz fordultak, amely elrendelte a kezelés folytatását. Anyja akkor azt mondta, hogy Vincent Lambert még jelen van és kommunikál velük. A feleség válaszul az államtanácshoz, a francia legfelsőbb bírósághoz fordult jogorvoslatért, az pedig jóváhagyta az orvosi döntést.

Ez volt egyébként az első alkalom, hogy a legfőbb jogi és közigazgatási intézmény állást foglalt egy olyan orvosi döntés törvényességéről, amely a mesterséges életben tartás kérdését érinti.

Számos szakvélemény született

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2015 júniusában jóváhagyta az államtanács döntését, amely a francia bírák által megrendelt orvosi szakvélemény alapján született. Ez megerősítette a kezelőorvosok diagnózisát, és a helyi közigazgatási bíróság döntésének megsemmisítését javasolta, a 2005-ben elfogadott, úgynevezett Leonetti-törvényre hivatkozva, amely bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy a beteget hagyják meghalni.

A strasbourgi bíróság azt is tekintetbe vette, hogy Vincent Lambert a balesete előtt egyértelműen és többször is kifejezte óhaját, hogy nem szeretné, ha mesterségesen életben tartanák.

A reimsi bíróság 2016-ban Vincent Lambert-t az eutanáziát támogató felesége, Rachel Lambert gondnoksága alá helyezte.

Franciaországban a betegek halálba segítése illegálisnak számít, de egy 2016-os törvény lehetővé teszi a passzív eutanáziát a gyógyíthatatlan betegek esetében, ez a beteg haláláig tartó folyamatos mélyaltatást jelent.