A jövő városát építik Doha mellett

 

Gőzerővel folynak az építkezések a katari főváros tőszomszédságában. A Dohától mintegy 20 kilométerre északra fekvő Loszailban a jövő városát építik – írta a The Guardian.

Katar 2008-ban fogadta el a 2030-ig szóló nagyszabású fejlesztési tervét, amelynek egyik fő célja, hogy csökkentse az öböl menti ország gazdaságának olajfüggőségét. A stratégiai terv tudásalapú gazdaság kialakítását tűzte ki célul, fenntartható fejlődés mellett. Egy sor turisztikai fejlesztésről és más gigaberuházásról is döntés született tíz éve.

Ennek része a Doha külvárosának is tekintett Loszail fejlesztése és összekötése a fővárossal. A tervek szerint a 38 négyzetkilométer nagyságú területen – ami nagyjából Budapest harmadik kerületéjével egyenlő – 45 milliárd dollárnyi fejlesztés valósulhat meg. A városrészben 450 ezer embernek adhatnak munkát és otthont, ez több, mint a katari állampolgárok száma.

A 2,5 milliós lakosságnak ugyanis alig 15 százaléka helybeli, a többiek bevándorlók, vendégmunkások, ám ők állampolgárságot nem kaphatnak. Loszail fejlesztése pedig a főváros zsúfoltságán is enyhít – olvasható a brit napilag helyszíni beszámolójából.

Felhőkarcolók, többsávos autópályák, mintegy 22 hotel , vidámpark, kikötők várják majd az ott élőket. És persze a csodastadion, amiről mindenki beszél. A FIFA 2010 végén Katarnak ítélte a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A nyári forróság miatt a tornát most először télen rendezik, és Katar ígéretet tett arra, hogy a stadionokban megoldják, hogy a hőmérséklet 27 fok alatt maradjon. A foci-vb nyitómeccsét és a finálét a 80 ezres loszaili stadionban rendezik majd.

Loszail vonzerejét az adja, hogy még viszonylag kevesen élnek a városrészben és kedvezőbbek a lakásárak is, de ez a jövőben várhatóan megváltozik – írják. Pár éven belül elkészül a Dohával összekötő metróvonal és a közvetlen villamosközlekedés. A szupermodern városrészbe is elsősorban a fejlett országokból érkező szakképzett munkaerőt csábítanák.