Avramopulosz: Igazságtalan Olaszországra sózni minden tengeri menekültet

 

Olaszország és Málta nem viselheti a migráció teljes felelősségét pusztán azért, mert történetesen a Földközi-tenger térségében fekszenek, ezért az európai uniós tagállamoknak mielőbb előzetes megállapodásra kell jutniuk az érkezők elosztásáról – nyilatkozott a Die Welt című német lapnak Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs ügyekért felelős tagja.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sea-Eye/Fabian Heinz)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Sea-Eye/Fabian Heinz)

A görög biztos szerint amíg nem sikerül megállapodni az uniós menekültügyi kérdéseket szabályozó, úgynevezett Dublini Rendelet reformjáról, addig is valamilyen megállapodást kell kötni, hogy mi legyen azokkal az emberekkel, akik civil szervezetek által üzemeltetett hajókkal érkeznek Európába.

Jelenleg a menedékkérők fogadása körüli vita rendre diplomáciai súrlódáshoz vezet Berlin és Róma között. Olaszország lezárta a kikötőit a menedékkérőkkel érkező civil hajók előtt, melyek jelentős részét német civil szervezetek üzemeltetik. Németország viszont egyedül többnyire nem, csak más uniós országokkal együtt hajlandó befogadni a menedékkérőket ezekről a hajókról, és európai megoldást szorgalmaz a kérdésben.

Az ilyen eseteket akadályozhatná meg valamilyen uniós szintű megállapodás, mert ezeket a kérdéseket most eseti alapon rendezik, és minden egyes érkező hajó konfliktust szül. Avramopulosz kitért arra is, hogy a jövő héten tartják az uniós tagországok belügyminisztereinek első találkozóját az EU tanácsának finn elnöksége alatt, és bízik abban, hogy ott sikerül valamilyen megállapodást kötni.

A dublini szabályok értelmében a menedékkérelmeket abban az országban kell beadni és elbírálni, ahol a menedékkérő elsőként az Európai Unió területére érkezik.