Irán bejelenti az urándúsítás növelését 5 százalékra

 

„Vasárnap Irán bejelenti az urándúsítás növelését a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodásban meghatározott határt meghaladó 5 százalékra” – közölte egy iráni tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel.

A fő bejelentés az urándúsítás szintjének 5 százalékosra való növelése lesz a megállapodás keretében elfogadott 3,67 százalékról – mondta szombaton a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

A Fars félhivatalos iráni hírügynökség korábban jelentette, hogy Abbász Aragcsi iráni nukleáris főtárgyaló vasárnap további korlátozásokat jelent be az említett egyezmény keretében vállalt egyes kötelezettségeinek végrehajtása terén. Aragcsin kívül további tisztségviselők is tesznek bejelentéseket a Teheránban helyi idő szerint délelőtt fél 11-kor tartandó sajtótájékoztatón – tette hozzá a Fars.

Iránban hétfőn meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt, annak ellenére, hogy a szerződés európai aláírói felszólították Teheránt: tartsa magát a megállapodásban vállaltakhoz. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter akkor be is jelentette: Irán a következő lépésként a 3,67 százalékosnál egy kicsivel nagyobb mértékben dúsított uránt fog előállítani.

Folytatódó párbeszéd

A francia elnöki hivatal szombat este közleményében arról tájékoztatott, hogy Emmanuel Macron államfő több mint egy órán át tárgyalt telefonon Haszan Róháni iráni elnökkel, és abban állapodott meg vele, hogy július 15-ig megvizsgálja a párbeszéd folytatásának lehetőségét az atomalkut aláíró országokkal. Az elkövetkező napokban az elnök folytatja a konzultációkat az iráni hatóságokkal és az érintett nemzetközi partnerekkel, hogy csökkenjen az iráni atomprogram miatti feszültség. A közlemény szerint Macron komoly aggodalmának adott hangot a nukleáris megállapodás meggyengülése, illetve ennek lehetséges következményei miatt.

Fenntartanák az atomalkut

A szerződésben részes országok, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői a múlt pénteken megbeszélést folytattak az atomalku megmentése érdekében. A fórumon Irán közölte, hogy az európai országok nagyon kevés kereskedelmi támogatást ajánlottak neki cserébe azért, hogy elálljon a készletek meghaladásáról szóló tervétől. Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több szankciót is életbe léptetett az iszlám köztársasággal szemben.

Teherán egy évvel később, 2019. május 8-án jelezte, hogy a szerződés többi aláírójának hatvan napja van arra, hogy segítsen kivédeni az amerikai büntetőintézkedések hatásait, és ezzel megmentse az atomalkut.

A mintegy négy éve megkötött többhatalmi megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában.