Sigmar Gabriel szerint von der Leyen jelölése elég ok a német nagykoalíció felmondására

 

Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból – mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter a Der Spiegel című német lapnak szerdán.

Gabriel példátlan politikai trükközésnek nevezte a miniszter jelölését az Európai Bizottság élére, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy úgy lett volna helyes, ha Ursula von der Leyent előbb a német kormány jelöli az uniós testületbe, és utána nevezi meg elnökjelöltként az Európai Tanács. A biztosi jelölés viszont kormányzati hatáskör, s ezért koalíciós egyeztetésre lett volna szükség.

Gabriel szerint Merkel megsérti a kormány szabályait

Angela Merkel kancellár Brüsszelben kedden éppen arra hivatkozva tartózkodott Ursula von der Leyen jelölésénél, mert a német koalíció nem egységes a kérdésben. Gabriel szerint ez az érvelés „hülyeség”.

„Ha Merkel a kormány felhatalmazása nélkül nevezi meg Ursula von der Leyent, azzal világosan megsérti a kormány szabályait, és ez elég ok a kormány elhagyására” – fogalmazott a korábbi alkancellár, aki szerint az SPD-nek meg kell akadályoznia, hogy Ursula von der Leyent kinevezzék az Európai Bizottság élére, máskülönben részesévé válik a „kutyakomédiának”, és viccet csinál az EP-választásokból.

Steffen Seibert, a német kormány szóvivője a kabinet szokásos szerdai sajtótájékoztatóján reagált a szociáldemokrata politikus bírálatára. Leszögezte: a jelölés jogszerű, nem történt trükközés. Az Európai Tanács feladata, hogy az Európai Parlamentnek javaslatot tegyen arra, hogy ki legyen az Európai Bizottság elnöke, a bizottság többi tagját pedig az európai szerződések értelmében valóban a többi tagállami kormány nevezi meg – emlékeztetett Seibert.

Annagret Kramp-Karrenbauer üdvözölte a döntést

A konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője viszont üdvözölte, hogy pártja egyik politikusát jelölték az uniós testület élére. Kramp-Karrenbauer szerint abból is látszik, hogy a választási folyamatban milyen fontos volt a konzervatív uniópártok számára a csúcsjelölti rendszer, hogy Manfred Weber, a néppárt csúcsjelöltje a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatásával kész volt visszalépni, hogy egy másik csúcsjelölt lehessen végül a bizottság elnöke. A konzervatív pártvezető szerint a szociáldemokraták erre nem voltak képesek, és csak a saját pártpolitikai érdekeiket követik, nem Németország és nem Európa érdekeit nézik.

Söder szerint kínos az SPD hozzáállása

Markus Söder, a CSU vezetője szintén bírálta a szociáldemokratákat, és példa nélkülinek nevezte, hogy a német jelöltet a bizottság élére Németország nem képes egyhangúlag támogatni. Mint mondta: kínos, hogy az SPD nem képes konstruktívan állni a helyzethez. „Ez eléggé megterheli a koalíciós együttműködést” – hangsúlyozta Söder a dpa német hírügynökségnek.

Az Európai Tanács kedd délután döntött arról, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelöli az Európai Bizottság élére, a francia Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnöki posztjára, Josep Borell spanyol külügyminisztert, az EP korábbi elnökét az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára javasolja, Charles Michel belga kormányfőt pedig megválasztotta Donald Tusk utódjának az Európai Tanács elnöki posztján.