Sea-Watch-szóvivő: Egy bajban lévő hajó kikötését nem tilthatják meg

 

A Sea-Watch 3 kapitányát a hajón kialakult körülmények arra kényszerítették, hogy az olaszországi Lampedusa szigetén kössön ki – mondta Giorgia Linardi, a német nem kormányzati szervezet (NGO) szóvivője szerdai római sajtóértekezletén, egy nappal azután, hogy az illetékes olasz bíró szabadlábra helyezte Carola Rackete kapitányt.

A szóvivő elmondta, hogy Carola Rackete elhagyta a szicíliai Agrigento városát, de jelenleg még Olaszországban tartózkodik. Nem kizárt, hogy távozik Olaszországból, bár július 9-én az illetékes ügyészség ismét meg akarja hallgatni a Sea-Watch 3 kapitányát, akit – az eddigiektől különválasztott vizsgálatban – illegális migráció elősegítésével is vádolnak.

A kapitányt az NGO védeni kívánja

A civil szervezet szóvivője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kapitány „nem tűnt el”, csak a szervezetük védeni kívánja, ezért nem nyilatkozik személyesen a sajtónak. Megjegyezte, a kapitány egyedül a hajóján levő migránsok sorsát tartotta szem előtt.

Giorgia Linardi kijelentette, hogy a Sea-Watch 3 számára az olaszországi Lampedusa volt az egyetlen kikötési lehetőség. Hangsúlyozta, hogy a civil szervezet nem szállíthatta vissza Líbiába az embereket, mivel háborús országnak tartja, és Tunéziába se vihette őket, mivel úgy értesültek, hogy onnan éppen akkor 75 migránst utasítottak ki, akik egy teherhajó fedélzetén érkeztek meg.

Felelősséget vállalt a kapitány a szóvivő szerint

Tiszteletben tartottuk a kikötési tilalmat, de a kapitány végül cselekedni kényszerült, amikor a hajóorvosok a fedélzeten lévők rosszabbodó körülményeit jelezték – tette hozzá a Sea-Watch szóvivője. Elmondta, hogy amikor a hajón maradt migránsok tapasztalták, hogy a betegeket az olasz hatóságok partra engedik, öncsonkítással próbálkoztak.

Erről a kapitány értesítette az olasz hatóságokat, hiába: „ezen a ponton magára vállalta a kikötés felelősségét, hogy elkerüljenek esetleges baleseteket a fedélzeten”. Linardi megjegyezte, hogy a Sea-Watch 3 kapitányát az összes európai ország 17 napon át magára hagyta.

„A kapitány joga és kötelessége a hajója fedélzetén lévő hajótöröttek védett helyre való szállítása. Az olasz migrációs és biztonsági intézkedések nem tilthatják meg egy szükséghelyzetben levő hajó kikötését” – jelentette ki a civil szervezet képviselője. Hozzátette, hogy a vizsgálóbíró döntése „visszaadta Olaszország méltóságát”.

Racketét szombaton vették őrizetbe

Carola Rackete hajóskapitányt szombaton vették őrizetbe Lampedusán, miután a Sea-Watch 3 kapitánya az olasz hatóságok tiltása ellenére kikötött a szigeten, majdnem nekihajtva az olasz pénzügyőrség egyik hajójának. Az illetékes vizsgálóbíró kedden este szabadlábra helyezte, elvetve az ügyészségi vizsgálat megállapításait, miszerint a kapitány ellenállást tanúsított az olasz katonai hajóval szemben, amelyet majdnem elsüllyesztett.

Salvini: Olaszország kikötői továbbra is zárva tartanak a migránsokat szállító hajók előtt

Matteo Salvini olasz belügyminiszter több közleményben és közösségi oldalain közölt videófelvételen szégyennek nevezte Carola Rackete szabadlábra helyezését. A Liga olasz kormánypárt vezetője minél előbbi igazságügyi reformot sürgetett Olaszországban. Kijelentette, hogy a Sea-Watch 3 kapitányát szabadon engedő olasz vizsgálóbíró politikai döntést hozott.

Salvini kijelentette, hogy fordított esetben, a német bíróság soha nem helyezte volna szabadlábra a német rendőrökre vagy katonákra támadó olasz állampolgárt. Az olasz vizsgálóbíró szerint az olasz pénzügyőrség hajója nem minősül katonai vízi járműnek. „Persze! Az egyenruhás pénzügyőrök vízibiciklivel végzik a munkájukat!” – reagált erre Matteo Salvini.

Az olasz belügyi tárca vezetője ironikusan hozzátette, hogy legközelebb az olasz hatóságok egyenesen Olaszországba invitálják a következő civil hajó kapitányát, „jöjjön csak Olaszországba, nehogy máshova vigye” az embereket.

Salvini kijelentette, Olaszország kikötői továbbra is zárva tartanak a migránsokat szállító hajók előtt. A belügyminiszter délután az olasz parlamentben szólal fel az ügyben.