26 órás késéssel ért Budapestre a második magyar csoport Tunéziából

 

Tegnap éjjel, 26 órás késéssel ért Budapestre a második magyar csoport, amelyik Tunéziában ragadt a nyaralása végén. Egy másik, valamivel szerencsésebb csapat „csak" 18 órát várt a tunéziai reptéren, mire szombaton végre felszállt a gép –hangzott el az M1-en.

A több mint 26 órás késéssel érkezett gép utasai vasárnap hajnalban, fél 1-kor érkeztek meg a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre. Nekik menetrend szerint több mint egy nappal korábban, még péntek este kellett volna leszállniuk.

A Tunisair tunéziai légitársaság szerint műszaki hiba miatt nem tudott időben felszállni a gép. A csúszás miatt azonban azok az utasok sem tudtak elindulni a befizetett nyaralásra, akik ugyanezzel a géppel repültek volna Tunéziába. Közben szombaton a Tunisair újra és újra későbbre tolta az indulás időpontját. Sokan egész éjjel a reptéren várakoztak.

Volt, aki már ott érdeklődött, hogy milyen kárpótlást kaphatnak.


Mi az irodától várunk kártérítést, hisz rengeteg ember volt kint. Tunéziában a csapvíz nem fogyasztható. Az, hogy 4 óránként kaptunk egy fél liternyi vizet inni, az elég kevés. Három szendvicset és négy vizet kaptunk egész kint tartózkodásunk alatt, ami a becsekkolástól az indulásig 18 és fél óra – Helli Mária, az egyik károsult.

Az utazást szervező iroda vezetője azt mondta: mindent megtesznek, hogy képviseljék az utasok érdekeit.

Amennyiben kárigény érkezik be hozzánk, akkor továbbítani fogjuk a légitársaság felé és, amint megkapjuk a választ, akkor természetesen tájékoztatjuk az utasokat – mondta Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője.

Borbély Zoltán, közlekedési szakjogász az M1-en arról beszélt, hogy a légitársaságnak kellene kártérítést fizetni az utasoknak, de

nem uniós ország esetében ennek behajtása nem egyszerű.

Ha ilyen történik, akkor elsősorban a légi fuvarozó az, amely perelhető, viszont Tunéziában ez azért nagyon nehéz, mert nem EU-s ország ezért, az EU-s egyezmények hatálya nem biztos, hogy kiterjed rá – közölte Borbély.

Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke azt mondta: kiáll a magyar fogyasztókért és, ha kell, akkor bíróság elé is viszik az ügyet.

Sok fogyasztónak a parkolása lejárt, emellett internetet és telefont kellett használniuk. Ezek bizonyítható, konkrét károk és van egy másik, úgynevezett sérelem díj is, amikor olyan kár keletkezik a fogyasztónál, ami pénzben nem kifejezhető – tette hozzá Baranovszky.

A Szövetség arra kéri a károsultakat, hogy akik érintettek, e-mailben jelezzék fogyasztóvédelmi problémájukat.

A címlapfotó illusztráció.