Tiltakoznak egy osztrák település lakói, mert egy muszlim család vásárolna házat a falujukban

 

Tiltakoznak egy kis osztrák település lakói az ellen, hogy egy muszlim család házat vásároljon a faluban. Állításuk szerint egy kilencgyerekes palesztin család szeretne odaköltözni, de ők nem akarnak velük együtt élni. Például a kulturális különbségek miatt. Többen azt is kifogásolják, hogy a családfő munkanélküli, mégis kap hitelt a költözéshez. A tiltakozók szerint létezik olyan törvény Ausztriában, amivel meg lehet akadályozni a nem osztrák állampolgárok házvásárlását – hangzott el az M1 Híradójában.

Az ausztriai Dörfles nevű településen vagyunk – kezdte tudósítását az M1 riportere. A Bécstől északra lévő, alig néhány száz lakóval rendelkező településen szeretett volna letelepedni nemrég egy 11 tagú palesztin család. A család letelepedési tervei a faluban nagy vihart váltottak ki – közölte.

A település egyik lakója mutatta meg az M1 stábjának azt az épületet, amelybe a palesztin család szeretne beköltözni – a tervükről ugyanis továbbra sem tettek le. Az ingatlan korábban egy osztrák nőé volt, ő azonban szerette volna eladni azt. A vételárat a helyiek nem tudták megfizetni, a palesztin férfi azonban

annak ellenére, hogy nem dolgozik, hitelt kapott az egyik banktól.

Nem vagyunk idegengyűlölők, csupán mi magunk szeretnénk eldönteni, kikkel élünk együtt – mondta a néhány háznyira lakó férfi. Arról is beszélt, hogy a település lakóinak tíz százaléka migrációs hátterű. A helyiek is megpróbálnak alkalmazkodni, például a muszlim gyerekek miatt már nem adnak disznóhúsból készült ételeket az óvodában.

A 11 tagú palesztin család ellen azonban tiltakoznak; az osztrák törvények szerint ugyanis a nem osztrák, illetve a nem európai uniós polgárok csak abban az esetben vásárolhatnak ingatlant Ausztriában, ha a településnek kifejezetten érdeke az illető befogadása. A család ellen több kifogás is felmerült – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet: a férfi nem mond igazat, nem egyetemi tanár. Bécsben volt egy étterme, de az csődbe ment mondja a település lakója. Arról is beszélt: a palesztin férfi munkanélküli, felelőtlenség, hogy bár menedékkérő, kilenc gyereket vállalt.

Szociálisan segítségre szorul, ez sok pénzébe kerülne a kistelepülésnek.

A helyiek aláírásgyűjtő akciót indítottak, a 300 lakosnak csaknem a fele, 114 ember írta alá az ívet – mondta a tudósító.

Egyedül neveltem a két gyerekemet, és heteken át hiába könyörögtem egy szociális lakásért. Most pedig idejön valaki, aki azt hiszi, mindent ingyen kap,

már tíz éve a bécsi adófizetők pénzén élősködik

– fogalmazott az egyik szomszéd.

A település néppárti polgármestere egyetért a lakókkal, ő még június elején közzétett egy indoklást, amelyben a nyugati világ és az iszlám közötti kulturális különbségekre, az eltérő szokásokra hivatkozott. A tartomány vezetése azonban újabb magyarázatot kért; jelenleg kivizsgálják, van-e joga megvásárolnia a palesztin családnak az osztrák faluban lévő ingatlant – zárta szavait a tudósító.

A címlapfotó illusztráció.