Hallgatása miatt bírálta a holland királynét a Hasogdzsi-ügyben vizsgálódó ENSZ-jelentéstevő

 

A meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében vizsgálódó ENSZ-jelentéstevő bírálta és hallgatása miatt cinkossággal vádolta meg szombaton a holland királynét amiatt, hogy megbeszélést folytatott Oszakában Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel.

Agnes Callamard a Twitteren ironikusan úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a találkozón Máxima királyné felhozta Hasogdzsi meggyilkolását, annak kontár módon történt kivizsgálását és az ügyben zajló zárt tárgyalást.

Agnes Callamard, az ENSZ jelentéstevője június közepén nyilvánosságra hozott dokumentumában arra a következtetésre jutott, hogy Hasogdzsi meggyilkolása szándékos volt és előre kitervelték. A jelentéstevő szorgalmazta, hogy vizsgálják meg, Mohamed bin Szalmán pontosan milyen szerepet játszott az ügyben, és azt is javasolta, hogy a vádlottak perét Szaúd-Arábián és Törökországon kívül, nemzetközi bíróságon folytassák le.

Máxima királyné az Oszakában tartott G20-csoport csúcstalálkozójának alkalmából folytatott megbeszélést a szaúdi trónörökössel. Holland sajtójelentések szerint a találkozón a mikrohitelezésről és a nők vállalkozáskezdésének elősegítéséről beszélgettek elsősorban, és a Hasogdzsi-ügyről nem esett szó.

„Ez több mint elkeserítő” – mondta Callamard az Algemeen Dagblad című holland napilapnak adott interjúban.

„Az egy dolog, hogy valaki találkozik ezzel az emberrel. Az viszont már egy másik, hogy az illető csendben marad. Ezen a ponton a hallgatás a cinkossággal egyenlő” – mondta az ENSZ-jelentéstevő, hozzátéve, hogy ha valaki ilyen helyzetben nem emeli fel a szavát és nem követel igazságot, akkor azzal azt a benyomást kelti, mintha nem is lennének aggályai az ügyben.

A szaúdi vezetést élesen bíráló, 2017 óta az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsi újságírót 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán.

Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban – annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét – azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság vádlottjainak pere januárban kezdődött Rijádban.