Vezető pozícióba kerülhetett Kim Dzsong Un húga

 

Hírszerzési információk szerint vezető pozícióba kerülhetett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong a phenjani pártvezetésben. A dél-koreai hírszerzés (NIS) kedden közölte: elképzelhető, hogy jelenleg Észak-Korea második emberének számít.

A szervezet értesülései szerint Kim Jo Dzsongot a Koreai Munkapárt propagandaosztályának második emberévé nevezték ki, korábbi feladatait pedig – elsősorban a Kim Dzsong Un körül ellátott protokollfeladatokat – Hjon Szong Vol, az észak-koreai Szamdzsijon nevű zenekar vezetője veszi át.

Mun Dzse In dél-koreai elnök (j) és Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető húga, a Koreai Munkapárt agitációs- és propagandaosztályának helyettes vezetője beszélget az észak-koreai Szamdzsijon Zenekar hangversenyén a szöuli Koreai Nemzeti Színházban 2018. február 11-én. Kim Jo Dzsong egy észak-koreai küldöttség tagjaként tartózkodik Dél-Koreában a 2018-as phjongcshangi téli olimpia alkalmából. (MTI/EPA/Yonhap)

Mun Dzse In dél-koreai elnök (j) és Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető húga (Fotó: MTI/EPA/Yonhap)

A múlt héten Kim Jo Dzsong elkísérte a fivérét phenjani találkozójára Hszi Csin-ping kínai elnökkel is, ahol Kim Jong Csol, a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága alelnökének társaságában tűnt fel, akiről korábban médiaforrások azt állították, eltávolították a tisztségéből és kegyvesztett lett.

Az észak-koreai vezető személyi asszisztenseként is működő Kim Jo Dzsonggal kapcsolatban korábban szintén lábra kaptak olyan híresztelések a nemzetközi sajtóban, hogy azok között volt, akiket a phenjani vezetés felelősségre vont Hanoiban tartott februári amerikai-észak-koreai tárgyalások kudarca miatt. Kim Jo Dzsong azonban ötvenhárom nap után június elején újra megjelent a nyilvánosság előtt bátyja mellett egy phenjani tornászversenyen.

Korábban is előfordult, hogy a tisztogatásokról szóló jelentések nem igazolódtak be. Nagyon nehéz ellenőrizni az ilyen jelentések hitelességét, tekintettel arra, hogy az észak-koreai rezsim működését titok övezi.

A címlapfotó illusztráció.