Ismét meghosszabbították a rendkívüli állapotot Tunéziában

 

Ismét meghosszabbították Tunéziában a 2015 óta érvényben lévő rendkívüli állapotot. Bédzsi Káid esz-Szebszi államfő június 5-i hatállyal újabb egy hónapra rendelte el az intézkedés fenntartását. Hogyan jutott el Tunézia az arab tavasztól a mostani intézkedésig?

Rendszeresek az öngyilkos akciók és merényletek Tunéziában (Fotó: MTI/EPA)

Rendszeresek az öngyilkos akciók és merényletek Tunéziában (Fotó: MTI/EPA)

2010. december 17-én egy utcai árus, Mohamed Bouazizi egy tunéziai város kormányépülete előtt felgyújtotta magát. Ez az elkeseredett lépés indította el a 2011 elején kirobbant kormányellenes tüntetéssorozatot Tunéziában, majd más arab országokban is, vagyis ez a szikra lobbantotta lángra az arab tavaszt – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

A mai napig előfordulnak tüntetések

Az akkori elnök, Zin El Abidin ben Ali azt ígérte, a kormány véget vet a rendőrség önkényes intézkedéseinek, és hat hónapon belül törvényes szavazást kezdeményez. Ám

a feldühödött tömeget ez az ígéret nem nyugtatta meg.

A tömeg erejétől tartva ben Ali 2011 januárjában elhagyta az országot, és Szaúd-Arábiába menekült.

A rendkívüli állapot bevezetése korlátozta a gyülekezési jogot (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)

Bár a tüntetők elérték akkori elsődleges céljukat, a munkát és magasabb bérezést követelő lázongások a mai napig is előfordulnak az országban. Sokan úgy látják, Tunézia csöbörből vödörbe került, és a jelenleg hatalmon lévő kormány semmivel sem jobb, mint az országot korábban befolyása alatt tartó korrupt Ben Ali Trabelsi család.

Fennáll a terrorfenyegetés az országban

Annak ellenére, hogy 2011-ben új alkotmány lépett életbe, és azóta négy választást is tartottak, az új politikai vezetésnek sem sikerült megoldást találnia a munkanélküliségre és a magas inflációra. S ezekhez a problémákhoz jött még a terrorista fenyegetettség: 2015. júniusában egy Seifeddine Rezgui nevű terrorista vendégnek öltözve besétált a Szúszától 10 kilométerre északra lévő Imperial Marhaba Hotel strandjára.

A terrorista a strandon elővette Kalasnyikov gépfegyverét, amelyet egy napernyőbe rejtett, és

tüzet nyitott a strandolókra,

valamint az útjába eső vendégekre. Összesen 38 embert ölt meg, mielőtt a biztonsági őrök végeztek vele. Ez volt a legvéresebb terrortámadás Tunézia történetében, többen haltak meg, mint három hónappal korábban a Bardo múzeumban elkövetett merényletben, amelynek 22 áldozata volt. A merénylőt az Iszlám Állam küldte.

Az Imperial Marhaba Szálloda előtti tengerparton felállított emlékhely (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)

Újabb fordulópontot jelentett 2015 novembere, amikor támadás érte az elnöki őrség autóbuszát. A 13 halálos és 20 sebesült áldozatot követelő merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. A terrorista veszély ma is fenyeget.

Egyelőre nem opció a rendkívüli állapot megszüntetése

A szükségállapot azt jelenti, hogy korlátozzák a gyülekezési jogot, a rendfenntartó erők és a kormány jogkörét kiszélesítik, és ha indokoltnak tartják, a hadsereget is bevethetik. Célja – többek között – a terror megelőzése is, ugyanis a vizsgálatok azt mutatják, az elkövetett terrormerényletek összefüggnek, az Iszlám Állam pedig lassan teret nyer az országban.

A Külügyi-és Külgazdasági Minisztérium hivatalos közleménye szerint

a tunéziai üdülőzónákban a rendkívüli állapot hatásai nem érzékelhetők.

Mohamed Jalal Ghedira tunéziai parlamenti képviselő elmondta: a turista- és a fesztiválszezon elindult, és a következő hónapokban több mint 2 millió külföldi érkezik az országba. Ugyanakkor a terrorista szervezetek is igen aktívak a régióban, miután elhagyták Szíriát, ezért a kormánynak nincs más lehetősége, mint továbbra is fenntartani a rendkívüli állapotot – figyelmeztetett.

Imed Daimi ellenzéki képviselő szerint a rendkívüli állapot törvényes keretet biztosít a korrupció és a terrorizmus elleni harcnak, ugyanakkor

a helyi lakosságot nem korlátozhatja az intézkedés.

Tunézia biztonsági helyzetét tovább rontja, hogy az országgal szomszédos Líbiában hónapok óta összecsapások zajlanak.