Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban

 

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban; Norma Sarabiát kedden ölték meg az ország délkeleti részén – írták a helyi lapok.

Sarabiát motoros fegyveresek támadták meg a Tabasco állambeli Huimanguillo településen lévő otthona közelében. A tettesek elmenekültek a helyszínről.

Az újságíró a Tabasco Hoy című lapnál dolgozott az elmúlt 15 évben, de más újságokba is írt.

Mexikó a harmadik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára. Az első helyen Szíria és Afganisztán szerepel, ahol az Újságírók Határok Nélkül (RSF) nemzetközi sajtószervezet szerint száz újságíróval végeztek 2000 óta.

Tavaly Mexikó különböző részein a szakma tíz képviselőjét gyilkolták meg, és az elkövetők nagy részét nem sikerült kézre keríteni.

Idén májusban Mexikó karibi partvidékén meggyilkolták Francisco Romero Diazt, aki a Facebook egyik, Ocurio Aqui (Itt történt) nevű oldalának volt az igazgatója, de más sajtóorgánumoknak is dolgozott. A helyi sajtó értesülése szerint holttestét a Playa del Carmen település egyik bárjának parkolójában találták meg motorkerékpárja mellett, lőtt sebekkel. Az újságíró a kormány védelme alatt állt, miután életveszélyes fenyegetéseket kapott.

A címlapfotó illusztráció.