Felborult egy migránscsónak Leszbosznál, gyerekek is vízbe fulladtak

 

Legkevesebb hat ember – köztük két gyerek – vízbe fulladt, miután felborult egy migránsokat szállító csónak az Égei-tengeren, Leszbosz szigetének partjainál – jelentette a görög parti őrség kedden. Máltán 97 menekültet a fegyveres erők vittek biztonságos területre.

Leszbosznál a mentőcsapatok 57 embert ki tudtak menteni a vízből. A csónak a törökországi Ayvalik felől indult a görög partok felé, a jármű fedélzetén többtucatnyian utaztak. Az első hírek még hat halálos áldozatról szóltak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint ebben az évben eddig mintegy 9700 migráns jutott át Törökországból a görög szigetekre.

Ezen az útvonalon meglehetősen veszélyesnek számít az átkelés, tavaly legkevesebb 174 ember veszett a vízbe az út során.

Az Égei-tenger néhány éve az Európába igyekvők fő útvonalának számított, azonban az Európai Unió és Törökország között 2016-ban kötött egyezség értelmében – amely szerint Törökország visszafogadja a területéről illegálisan Görögországba érkezőket – jelentősen csökkent az átkelők száma.

 

A menekültválság csúcspontján, 2015-2016-ban több mint egymillió ember jutott át Törökországból Görögországba. Tavaly ez a szám hozzávetőleg 50 ezerre esett vissza.

Görögországban jelenleg mintegy 70 ezer menekült él, többségük Szíriából érkezett. A menekültek számára kialakított regisztrációs központok Leszbosz, Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén változatlanul túlzsúfoltak. Tehermentesítésük végett az athéni kormány időnként a szárazföldre szállít át a táborokból embereket.

Máltára 97 menekült érkezett kedden, őket a máltai fegyveres erők tagjai mentették ki a Földközi-tengerből éjszaka. A csoportban két gyerek és egy várandós nő is volt, őket kórházba szállították.

Egy héten belül ez volt a második nagyobb migránscsoport, mely Máltára érkezett. Múlt szerdán a máltai hadsereg mintegy 300 hajón érkezőt mentett ki és szállított a szigetre.

Az elmúlt hetekben több száz bevándorló érkezett Máltára, ahogyan az utóbbi időben megsokasodott a Líbiából menekülők száma.

Amióta az olasz kormány lezárta kikötőit a menekülteket kimentő civil hajók előtt, és nagyon kevés saját mentőhajót járőröztet a Földközi-tengeren, Málta rákényszerült arra, hogy maga is mentsen bevándorlókat a tengerről.

A címlapfotó illusztráció.