CIA-informátor lehetett Kim Dzsongun meggyilkolt féltestvére

 

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) informátora volt Kim Dzsongun féltestvére, Kim Dzsongnam, akit két évvel ezelőtt gyilkoltak meg Malajziában – értesült a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap.

A tekintélyes amerikai újság azt írja hétfőn megjelent számában egy meg nem nevezett személyre hivatkozva, akinek tudomása van minderről, hogy Kim Dzsongnam és a CIA között „volt kapcsolat”, de sok részlet erről nem ismert.

„Több korábbi amerikai illetékes azt mondta, valószínűtlen, hogy a féltestvér, aki éveken át Észak-Koreán kívül élt, és akinek nem volt ismert hatalmi bázisa Phenjanban, tudott volna részletekkel szolgálni a titkolózó ország belső működéséről” – írja a lap, amely szerint ugyanezek az illetékesek mondták azt, hogy Kim Dzsongnamnak szinte bizonyosan voltak kapcsolatai más államok, különösen Kína titkosszolgálatával is.

Az újság azt írja, hogy Kim Dzsongnam 2017 februárjában – amikor megölték – azért utazott Malajziába, hogy találkozzon a CIA-beli kapcsolattartójával, de feltehetően nem ez volt útjának egyetlen célja.

A CIA egyelőre nem reagált a lapban megjelent értesülésekre.

A 45 éves Kim Dzsongnamot 2017 februárjában gyilkolták meg Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén úgy, hogy arcára VX idegmérget kentek. A korábban megvádolt két elkövető – az indonéziai Siti Aisyaho és a vietnami Doan Thi Huong – azt vallotta, úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás felvételben vesznek részt. Az ügyészség mindkettejük ellen visszavonta a gyilkosság vádját, és mindkettejüket már szabadon engedték. Az ügy ezzel gyakorlatilag lezárult, mivel az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával kapcsolatban megnevezett négy észak-koreai állampolgár nincs őrizetben. Ők még a gyilkosság napján elhagyták Malajziát.

Kuala Lumpur hivatalosan nem írta a phenjani rezsim számlájára a merénylet elkövetését, és világossá tette, hogy nem akarja az esetet politikai síkra terelni.

Kim Dzsongnam, Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

A címlapfotó illusztráció.