Rossz minőségű hústerméket adtak el francia segélyszervezeteknek

 

A francia csalás elleni hivatal pénteken közölte, hogy feljelentést tesz egy élelmiszer-kereskedelmi vállalat ellen, amely nem megfelelő minőségű darált húsból készült terméket adott el hátrányos helyzetűeket támogató segélyszervezeteknek.

Az azonnali hatállyal visszavont termék túl sok zsírt, valamint rossz minőségű kötőszövetet, keményítőt és szóját tartalmazott. A hústermékeket négy segélyszervezet (a Vöröskereszt, az Élelmiszerbankok Francia Szövetsége, a Restaurants de Coeur és a Secours Populaire) kapta meg egy hátrányos helyzetűeket támogató európai uniós alapokból finanszírozott programon keresztül. A mélyhűtött darálthús-termékekből tavaly 1500 tonnát vásárolt az európai segélyalap az ételosztást végző segélyszervezeteknek, mintegy 5,2 millió eurós értékben.

„Az egyesületek gyorsan reagáltak, észrevették, hogy a termékek kinézete nem volt megfelelő, értesítettek minket, ami lehetővé tette az ellenőrzések megindítását” – mondta Agnes Pannier-Runacher gazdasági államtitkár az RTL kereskedelmi rádióban. A francia csalás elleni hivatal szerint a történtek a bűnszövetkezetben elkövetett csalás gyanúját vetik fel.

„Ez bűncselekmény, két év szabadságvesztéssel és egymillió eurós pénzbüntetéssel sújtható, átadjuk az ügyet az ügyészségnek, ilyen eset még egyszer nem fordulhat elő” – hangsúlyozta az államtitkár.

A meg nem nevezett francia vállalat által forgalmazott hústermékek Lengyelországból származtak, amelyek egy francia közvetítő útján kerültek franciaországi forgalmazásba. A francia hatóságok nem kívánják nyilvánosan megnevezni a cégeket, amíg az ügy nem kerül igazságszolgáltatási szakaszba. A két francia vállalat vezetőjét már meghallgatta a csalás elleni hivatal, a lengyel beszállító ellen pedig feljelentést tettek Lengyelországban.

A francia csalás elleni hivatal mintegy negyven vizsgálatot végzett, miután március végén jelzést tettek a segélyszervezetek a gyanús hústermékek ügyében, és mind a negyven vizsgálat igazolta, hogy rossz minőségűek a termékek, bár az egészségre nem jelentenek közvetlen veszélyt.