Elloptak egy fél hidat Oroszországban

 

A légifelvételek május végén keringtek az orosz közösségi oldalakon, amiben azt lehetett látni, hogy a híd két egymással szemben lévő része sértetlen volt, de a közepe rejtélyes módon eltűnt.

A tolvajlás az Umba folyó hídjánál történt, közel Oktyabrskaya tiltott részénél, Murmanszk északi-sarki régiójánál, amely Finnországgal határos – számolt be róla az Independent.

A lakosok csak napokkal az akció után vették észre a rendellenességet. Az esetről május 16-án VKontakté-n (VK) – az orosz közösségi oldalon – megjelent fotókon azt lehet észrevenni, hogy az a bizonyos középső rész a vízbe esett.

A levegőből csak 10 nappal később készítettek képeket, amelyeken

sem a szerkezet nyomait, sem a maradványait nem lehetett látni.

„Természetes módon biztosan nem zuhanhatott le a híd” – írta a VK közösségi oldal, amely eredetileg osztotta meg a képet.

Az oldal üzemeltetői megjegyezték: „Furcsa, hogy a másik, alacsonyabban fekvő híd nem dőlt le.”

A lakosok egyből azt gyanították, hogy a hidat ellopták, ezért értesítették a közeli Kirovsk település rendőrségét.

A rendőrség kezdetben elutasította a lopás lehetőségét, de később mégis elindított egy bűnügyi nyomozást, hogy ennek a végére járjon.

A hatóságok azt mondják, az elkövetők fémhulladék-kereskedők lehettek, de

kilétük, és hogy hogyan vitték véghez a híd ellopását azt egyelőre nem tudják.

„A legvalószínűbb, hogy leszakították a szerkezetet a vízbe, majd lassan kisebb fémdarabokra szedték azt.” – spekulált a VK.

Ráadásul nem ezt volt az első eset, hogy fémtolvajok rongálták az infrastruktúrát a régióban. 2018 nyarán az Apatity közelében lévő adótornyokat próbálták meg ellopni.

Ugyanebben az évben orosz rendőrök fémhulladék tolvajokat fogtak el, akik egy több mint 200 tonnás fémhídra csaptak le az éjszaka kellős közepén.